Linkovi

Šesti uzastopni trijumf Klivlenda, Srbi i Crnogorci nezapaženi


Protekle večeri odigrano je osam utakmica NBA sezone, a domaći timovi ostvarili su šest trijumfa. Od košarkaša iz Srbije i Crne Gore, aktivni su bili Saša Pavlović, Marko Jarić i Vladimir Radmanović, ali nisu imali zapaženiji učinak.

Predvođeni fantastičnim Lebronom Džejmsom (30 poena, po 6 skokova i asistencija i 5 ukradenih lopti za 30 minuta igre), Klivlend Kavalirsi ostvarili su i šesti uzastopni trijumf – 103:91 u Šarlotu protiv Bobketsa. Gosti su potpuno dominirali, na kraju treće četvrtine imali prednost od 25 poena, tako da je Džejms poslednjih 12 minuta odlgledao sa klupe. Zidrunas Ilgauskas ubacio je 19 poena, Donjel Maršal 14, a Saša Pavlović za 22 minuta kao starter imao 7 poena (2-2, 1-2, -), po jedan skok, asistenciju i ukradenu loptu. Trener Kavsa Majk Braun ubacio je 22-godišnjeg Baranina u startnu postavu 21. januara protiv Jute i od tada Klivlend nije izgubio meč, a Pavlović ima prosek preko 9 poena po meču, uz šut iz igre 50 odsto (20-40), van linije za tri poena 44,4 procenta (8-18) i 63,6 odsto sa linije slobodnih bacanja (7-11). Za prosečno skoro 32 minuta, Pavlović na poslednjih šest utakmica ima i 2,3 skoka i jednu ukradnu loptu.

Nejt Mekmilan trijumfom je obeležio prvi povratak u Sijetl kao trener Portlanda. Blejzersi su prevođeni Zekom Rendolfom (32 poena, 9 skokova) trijumfovali - 116:111 i tako prekinuli seriju od četiri uzastopna poraza na strani (poslednja pobeda 26. decembra u Sakramentu). Mekmilan, koji je kao igrač i trener prethodnih 19 sezona proveo u Sijetlu, dobio je ovacije na početku meča, ali pored aplauza bilo je i zvižduka, nekih koji mu nisu oprostili što je otišao zbog velikog ugovora (navodno 30 miliona dolara za šest sezona). Vladimir Radmanović bio je u startnoj petorci, ubacio 5 poena (2-4, 0-3, 1-1), uz po 2 skoka i asistencije i jednu ukradenu loptu za 17 minuta igre, a najefikasniji kod Soniksa bili su Rašard Luis sa 27 i Rej Alen sa 26 poena.

Minesota je deklasirala Boston – 110:85 u prvom susretu dva tima od velikog prošlonedeljnog trejda u kome je čak sedam igrača promenilo dresove. Potpuno neočekivano njazaslužniji za trijumf "vukova" bio je Markus Benks, plejmejekr za koga se verovalo da je uključen u trampu samo da bi doprineo ujednačenosti plata razmenjenih košarakaša. Benks je ubacio 20 poena, uz 6 asistencija za 21 minut igre i nasjavio da će Marko Jarić i Troj Hadson imati opasnu konkurenciju na mestu organizatora igre u budućnosti. Jarić je počeo u startnoj postavi, ali igrao samo 17 minuta, ubacio 4 poena (2-5, 0-1, -), uz 3 asistencije i 2 skoka. Mark Blaunt je ostvario "dabl-dabl" - 16 poena, 10 skokova, Kevin Garnet završio sa 15 koševa i 9 uhvaćenih lopti, dok su Trenton Hasel i Edi Grifin ubacili po 12 poena. Voli Zerbijak je bio najefikasniji u timu Bostona sa 22 poena, dok je Pol Pirs završio sa 21.

U ostalim mečevima Atlanta je pobedila Njujork – 120:101, Majami bio bolji od Klipersa – 118:114, dok je San Antonio slavio u Solt Lejk Sitiju – 79:70. Čaki Etkins odigrao je najbolju partiju u dresu Memfisa i sa 19 poena doveo "grizlije" do pobede nad Hjustonom – 86:77, iako se Jao Ming vratio u tim Rokitsa, a najveća drama viđena je u Oklahoma Sitiju, gde su Hornetsi košem Dejvida Vesta u poslednjoj sekundi pobedili Milvoki – 94:93. Sedam sekundi pre kraja bivši košarkaš Nju Orleansa, Džamal Meglor, doneo je Baksima "pola koša" prednosti, onda pokušao da psihološki utiče na mladog Vesta, koji ga je zamenio u startnoj postavi jedinog privremeno raseljenog tima NBA lige, rekavši mu da neće pogoditi, ali je ovaj ipak rešio utakmicu skok-šutom sa udaljenosti od oko pet metara.

XS
SM
MD
LG