Linkovi

Nesuglasice sindikata i poslodavaca o perspektivama tržišita rada u Americi


Stanje američke ekonomije, posebno kada je u pitanju tržište rada, najvjerovatnije će biti ključna tema predstojećeg predsjednikovog govora o stanju nacije. Sindikalni i čelnici velikih kompanija već govore stanju državne ekonomije i tome šta bi vlada trebalo da radi. Administacija u Vašingtonu, međutim, odbacuje te sugestije.

Čelnik najvećeg sindikata u SAD kaže da republikanska, Bušova administracija i njeni poslovni saveznici rade na štetu ovdašnjih radnika. U nedavnom obraćanju, ovdjre u Vašingtonu, predsjednik sindikata Džon Svini požalio se da se plate radnika smanjuju, penzije nestaju, a troškovi zdravstvenoig osiguranja rasta. Svini kaže da su poreske olakšice koje je uvela Bušova administracija pomogle najbogatijim Amerikancima, a na štetu radničke klase. To je, kako kaže, omogućilo velikim firmama da radna mjesta presele iz Amerike u druge države, sa jeftinom radnom snagom.

“U srži je te strategije, koju kontrolišu korporacije, da se konkurentnost na globalnom tršitu, umjesto snagom ideja - obezbjeđuje degradacijom rada i radnika", smatra Džon Svini.

On kaže da je nadmetanje zaposlenih u Americi sa milijardu i četiri stotine miliona radnika u Kini, Indiji i bivšem SSSR-u dovelo do pada zarada. Svini se žali i da mnoga novotvorena radna mjesta nisu dobro plaćena.

Sve više, poslovi koje otvaramo vode u ćorsokake”, kaže Svini.

Takvav, stav odudara u potpunosti od onoga što kažu poslodavci. Predsjednik američke Privredne komore Tomas Donohju kaže da su izgledi ekonomije Sjedinjenih Država sjajni.

Ekonomski rast u trećem kvartalu bio je veći od 4 odsto, otvoreno je u prošloj godini skoro 2 miliona radnih mjesta, uz malu stopu nezaposlenosti i nisku inflaciju”, kaže Donohju ističući da je glavni izazov za poslodavce angažovanje kvalitetne radne snage.

Restriktivna imigraciona politika i vizni režim, uz neadekvatno obrazovanje umanjili su priliv kvalifikovanih radnika, a kad je nezaposlenost manja od 5 odsto – nema ni mnogo izbora, kad su u pitanju radnci", kaže Donohju.

Milioni Amerikanaca rođenih poslije Drugog svjetskog rata uskoro će se penzionisati. Donohju kaže da je neophodno da se školuje više radnika u tehnologiji, koji bi trebalo da ih zamijene. Donohju želi da Kongres zakonski omogući angažman radnika iz inostranstva, ali i da podstakne razvoja kroz poreske olakšice.

I poslodavci i sindikat promovišu zakonske prijedloge koji afirmišu njihove stavove. Obje strane nastavljuju sa žestokim lobiranjem političara u cilju realizacije svojih agendi. Ekonomisti kažu da očekuju da će se pozitivan trend otrvaranja novih radnih mjesta nastaviti i u ovoj godini. Takođe očekuju da će nezaposlenowst ostati na nivou oko pet odsto, a da bi rast zarada mogao da bude veći od prošlogodišnjih 3,1 odsto.

XS
SM
MD
LG