Linkovi

Lajčak predao predstavnicima vlasti i opozicije dokument Evropske unije


Izaslanik evropskog predstavnika Miroslav Lajčak predao je danas predstavnicima vlasti i opozicije dokument Evropske unije koji sadrži ocjenu platformi oba bloka o uslovima organizovanja referenduma u Crnoj Gori, ali nije želio da iznese njegovu sadržinu. Lajčak je najavio da će u utorak, 31. januara, početi četvrta runda pregovora na nivou ekspertskih grupa čiji je cilj da se dođe do konkretnih rješenja i kompromisa. On je, na konferenciji za novinare, najavio da će u ponedjeljak, 30. januara, ministri EU na sastanku u Briselu razgovarati o crnogorskom referendumu i usvojiti odgovarajuće zaključke.

"Očekuje se donošenje zaključaka ministara spoljnih poslova. Ja sam u ponedjeljak tamo i u utorak ću da upoznam predstavnike političkih snaga u Crnoj Gori sa zaključcima i sa diskusijom po tom pitanju", naveo je Lajčak.

Lajčak, koji je u ponedjeljak doputovao u Podgoricu kada su mu vlast i opozicija predale svoje platforme za organizovanje referenduma, rekao je da su u prethodna dva dana evropski eksperti analizirali ta dokumenta. On je istakao da je cilj pregovora koji će biti nastavljeni u utorak da se obradi što više pitanja, konkretizuju pozicije i da se postigne dogovor ‘’o nečem što bi trebalo da bude opšta pravna norma koja bi trebalo da bude izglasana u parlamentu Crne Gore", precizirao je Lajčak.


On je rekao da je još umjereni optimista u pogledu postizanja dogovora i ocijenio da je treća faza bila pomak u pozitivnom pravcu. Kako je objasnio, sada se ulazi u najodgovorniju fazu pregovora, odnosno konkretizacije sadržaja tog opšteg pravnog akta gdje će se vidjeti spremnost jedne i druge strane na kompromis.


XS
SM
MD
LG