Linkovi

Stručnjaci predvidjaju nevolje u procesu zamene predsednika Centralne banke


31. januara predsednik američke Centralne banke Alen Grinspen odlazi u penziju, posle 18 godina provedenih na tom položaju. Stručnjaci predvidjaju da predaja dužnosti novom predsedniku, Polu Bernankiju, neće ići glatko kao što se predvidjalo.

Lari Lindzi je šest godina bio guverner borda američke Centralne banke, tesno saradjujući sa njenim predsednikom, Alenom Grinspenom. Lindzi, koji sada radi kao analitičar u Ameriken enterprajz institutu, kaže da će Grinspenov odlazak proteći slično kao penzionisanje generalnog direktora neke velike kompanije:

”Kadgod generalni direktor odlazi u penziju u firmi nastaje preokret, pogotovu kada je na tom položaju proveo 18 godina, a još više ako se pokazao uspešnim.“

Alena Grinspena će zameniti Ben Bernanki, profesor ekonomije na Univerzitetu Prinston, koji je kratko vreme služio kao guverner borda, a sada je najviši ekonomski savetnik predsednika Buša. Lari Lindzi kaže da 52-godišnji Bernanki u prvih nekoliko meseci treba da izdrži sve probe koje će pred njega staviti finansijska tržišta, Kongres, a možda i neki spoljni dogadjaji. Poslednjih 20 meseci, Centralna banka je neprestano povećavala osnovne kamatne stope ublažavajući time snažne inflatorne pritiske. Ali to sa sobom nosi opasnost od preterivanja, koje bi moglo da smanji potrošačku potrošnju i zaustavi rast ekonomije. Kao i Grinspen, Bernanki pridaje veoma visok značaj parametrima monetarne politike. Profesor Univerziteta Harvard, Ričard Kuper, kaže da je jedna od najvažnijih Grinspenovih osobina bila sposobnost da analizira ekonomske podatke:

”On jako dobro oseća američku privredu. U stanju je da apsorbuje ogromnu količinu informacija i da potpuno zaroni u podatke.“

U istoriji monetarne politike Bena Bernankija najviše zanima period tridesetih godina prošlog veka, kada je Centralna banka, suočena sa dramatičnim slabljenjem privrede, sprovodila oštru monetarnu politiku. Bernanki će stupiti na novi položaj 1. februara.

XS
SM
MD
LG