Linkovi

Prihvaćen predlog za otvaranje arhiva Haškom tribunalu


Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom prihvatio je zahtev Tužilaštva tog suda za pristup arhivama državnih organa Srbije i Crne Gore i taj predlog uputio Savetu ministara na usvajanje.

Predsednik Saveta Rasim Ljajić ponovio je da će ta odluka potvrditi spremnost Beograda na saradnju sa Haškim sudom i objasnio da predlog o pristupu arhivama predviđa da istražitelji iz Haga imaju nesmetan uvid u arhive, ali tek pošto podnesu zahtev Savetu za dostavu određenog dokumenta, koji neće moći da iznesu iz arhive. A s druge strane, vlasti u Beogradu imaju mogućnost da traže zaštitne mere na dokumenta koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa,rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić je već najavio za početak februara dolazak u Beograd glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte. Do tada će, prema izjavi ministra odbrane Srbije i Crne Gore Zorana Stankovića, biti objavljen izveštaj o eventualnom učešću pojedinaca iz Vojno-bezbednosnih agencija u pomaganju haškim optuženicima. Ministar Stanković rekao je novinarima da je taj izveštaj završen, ali da će javnosti biti predstavljen tek posle sednice Vrhovnog saveta odbrane koja će biti održana sledeće nedelje.

Mediji javljaju da je u tom izveštaju spomenuto ime oficira Branislava Puhala koji je imao ovlašćenje da podiže penziju haškog begunca Ratka Mladića. Za Puhala je Vojska prošle godine tvrdila da ne postoji, da bi se kasnije saznalo da je u vreme rata u Bosni i Hercegovini bio šef obezbeđenja generala Mladića a da je kasnije bio zaposlen u službama Vojske u Beogradu. Ministar odbrane Zoran Stanković rekao je da je penziju Ratka Mladića podizao njegov sin, a da je taj oficir imao ovlašćenje ali da nije podizao penziju.

XS
SM
MD
LG