Linkovi

Saudijska Arabija povećava izvoza nafte u Kinu


Kina je potpisala sporazum sa Saudijskom Arabijom prema kojem bi Peking mogao da poveća potrošnju saudijske nafte. Dogovor je postignut tokom posete saudijskog kralja Abdulaha kineskoj prestonici.

Trodnevna poseta kralja Abdulaha je prva poseta jednog saudijskog vladara Kini od kako su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose 1990. godine. Najvažnije pitanje tokom razgovora je naravno nafta. Saudijska Arabija je jedan od vodećih svetskih proizvodjača nafte, a Kina je postala jedan od najvećih potrošača na svetu.

Saudijski lider se sastao sa kineskim predsednikom Hu Djintaom pre potpisivanja memoranduma o razumevanju, kojim se otvoreno naglašava namera dve zemlje da pojačaju saradnju u oblasti energije. Kina, drugi najveći svetski potrošač nafte, nestrpljivo pokušava da poveća broj snabdevača, s obzirom da se njene potrebe neprekidno povećavaju.

Džems Brok, nezavisni konsultant u Pekingu koji pruža usluge kineskom sektoru energije, kaže da je Saudijska Arabija veoma atraktivan izvor, jer je mnogo nezavisnija od nekih drugih od kojih je Kina tražila naftu.

«Saudijska Arabija nije tako nestabilna kao što su Nigerija i Rusija, gde je snabdevanje veoma različito. Ona nije predmet, ili bar do sada nije bila predmet političkih poremećaja kao Iran i Irak. Ona je u tom smislu dobar, nezavisan snabdevač, kakvog bi Kina najradije želela da im.»

Na Saudijsku Arabiju već otpada oko 17 odsto kineskog uvoza nafte. Zvaničnici nisu izneli detalje pet potpisanih sporazuma, ističući samo da imaju veze sa saradnjom oko nafte, gasa, minerala, povećanom trgovinom i izbegavanjem dvostrukih carina. Takodje, tu je i sporazum o saudijskom kreditu za finansiranje razvojnih projekata u , Šinđijangu, najvećem muslimanskom regionu u Kini.

Saudijski kralj je doputovao u Pekingu posle prošlonedeljne posete kineskog ministra inostranih poslova Li Žaošinga nekim zapadnoafričkim zemljama, među kojima i naftom bogatoj Nigeriji. Kina je proteklih dana saopštila da je zainteresovana da postane najveći potrošač nigerijske nafte.

XS
SM
MD
LG