Linkovi

U sredu palestinski izbori:Očekuje se uspeh radikalnog Hamasa


Ove srede Palestinci će izaći na prve parlamentarne izbore u poslednjih deset godina, a analitičari predvidjaju da će ekstremistička grupa Hamas osvojiti značajan broj mesta. Biće to veliki udarac za pokret Fatah, koji je do sada imao veliki uticaj na mirovni proces. Osvrt je pripremio saradnik Glasa Amerike, Meredit Bjuel.

Sekularni pokret Fatah, koji je osnovao pokojni Jaser Arafat, decenijama je bio u prvim redovima borbe za palestinske ciljeve. Medjutim, analitičari predvidjaju da će Fatah gotovo sigurno izgubiti dominantnu ulogu u Palestinskoj vlasti. Palestinski komentator Kalil Šikaki kaže da je uzrok tome pre svega sukob izmedju takozvane stare garde, koja je sa Arafatom otišla u izgnanstvo, srednje generacije, odrasle pod izraelskom okupacijom, i mladih koji su stekli uticaj tokom intifade. Šikaki kaže da će Hamas verovatno osvojiti više od trećine mesta u parlamentu:

”Tri su razloga zašto se to dogodilo. Jedan je fragmentacija Fataha, druga postepeni raspad Palestinske vlasti, a treći je Hamas.“

Sjedinjene Države i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom, odgovornom za desetine samoubilačkih bombaških napada u Izraelu. Ali Hamas ima sve više pristalica medju Palestincima, zabrinutim zbog korupcije, nezaposlenosti i nedostatka bezbednosti. Ta organizacija izlazi na izbore pod parolom ”Promene i reforma,“ ali odbija da se odrekne svog naoružanog krila, iako je predsednik Mahmud Abas obećao da će posle izbora razoružati sve veće ekstremističke grupe. Bivši visoki američki diplomata i bliskoistočni pregovarač Denis Ros, kaže da se Hamas sprema da promeni lik, s obzirom na mogućnost ulaska u vladu i zadobijanja uticajne pozicije. Ali on dodaje da je teško predvideti moguće reagovanje izraelske vlade:

”Jedna je mogućnost da Izraelci postanu još više skloni jednostranom reagovanju, na osnovu uverenja da nikada neće imati partnera medju Palestincima, ili na osnovu zaključka da se, s obzirom na moguću pobedu Hamasa, nikada neće osloboditi terorizma.“

Hamas se u prošlosti protivio miru sa Izraelom pa bi u slučaju značajnije pobede bio u položaju da se suprotstavlja pregovorima, kao i da podržava veću ulogu islama u svakodnevnom životu. Pošto funkcioneri Fataha ne žele veću pobedu Hamasa, postoji mogućnost da ovi izbori budu obeleženi nasiljem.

XS
SM
MD
LG