Linkovi

Da li je reprodukcija umetničko delo ?


Prva izložba u novootvorenom Umetničkom muzeju Univerziteta “Lojole” u Čikagu, pokreće pitanja o umetnosti i vrednosti kopija umetničkih dela.

Na izložbi su prikazani radovi italijanskog slikara iz 17. veka, Karavađa, ali nijedno delo nije originalno, već su izložene visoko kvalitetne kopije. Direktor odseka za kulturu u Umetničkom muzeju, Pamela Embroz, priznaje da je prikazivanje kopija umetničkih dela - kako se izrazila - “pomalo provokativno” i dodaje da joj je to sasvim jasno kada razgovara sa posetiocima.

”Ustanovila sam da javnost veoma pozitivno reaguje na izložbu, ali ima onih koji odmahuju glavom i kažu da ne razumeju zbog čega ne izlažemo originalna umetnička dela.”

Naslov izložbe je “Karavađo - nemoguća izložba”. Pamela Embroz kaže da u svetu ima sedamdesetak potvrđenih Karavađovih slika i da bi bilo teško, ako ne i nemoguće, skupiti ih sve na jednom mestu. Najpoznatije slike je teško transportovati, zbog mogućnosti oštećenja i skupog osiguranja. Na izložbi u Čikagu je izloženo 57 kopija Karavađovih slika, urađenih na osnovu visokokvalitetnih i uveličanih fotografskih snimaka, veličine od jednog do šest metara. Slike su štampane na majlaru, tankoj plastičnoj foliji i osvetljene su sa zadnje strane neonskom svetlošću, tako da se vide i najsitniji detalji, koje je veoma teško uočiti na originalu, kaže Pamela Embroz. Vidljivost tih detalja starih Karavađovih slika je jedna od pozitivnih strana ove izložbe, kaže istoričarka umetnosti i konzervatorka Fibi Veil.

“U Metropolitenskom muzeju u Njujorku, izložena je slika lautiste, na čijem je gornjem levom uglu detalj ptice u kavezu. Na originalu je veoma teško spaziti pticu.“

Fibi Vejl kaže da se na digitalnoj reprodukciji ptica veoma jasno vidi, uz potpuno drugačiju ravnotežu tonova, koji se na originalnoj slici jedva naziru, zbog tamne pozadine. Izložba je veoma korisna za studente i umetnike, koji mogu da upoređuju Karavađove slike izložene na jednom mestu u originalnim formatima. Fibi Veil kaže da nema zamene za original, na kojem se vide materijali i tehnike, ali se nada da će izložba povećati interesovanje za umetnika i njegova originalna dela. Izložbu u Čikagu je organizovala Italijanska radiotelevizija i već je prikazana u Evropi, a posle zatvaranja u februaru, još nema planova za dalja gostovanja.

XS
SM
MD
LG