Linkovi

Kako se osloboditi zavisnosti od gasa, nafte i njenih derivata?


Island na vodeni pogon

Island ima višak energije. Vulkani su formirali tu ostrvsku zemlju od pepela i lave... Toplo stenje zagreva ogromna podzemna jezera do tačke ključanja. Energija tople vode koja vri ispod površine zemlje, prenosi se cevima u gradove i skladišti u ogromnim rezervoarima, obezbedjujući grejanje za domove i biznise, pa čak vodu u brojnim bazenima. Istopljeni led se pretvorio u reke koje u hidrocentralama obezbedjuju praktično svu količinu struje u zemlji. Island sada želi da se potpuno oslobodi zavisnosti od nafte.

Upotreba vodoničnog goriva na Islandu već je počela

Evo kako to funkcioniše u praksi. Elektrode razdvajaju vodu na molekule vodonika i kiseonika. Atomi vodonika potom prolaze kroz provodnik koji formira struju a ona pokreće električni motor. Vodonično gorivo sada košta dva do tri puta više od benzina. Medjutim, dva do tri puta je efikasnije od benzina, pa je ukupan trošak otprilike isti. Takođe u vazduh se ne ispuštaju oksidi ugljenika, koji zagađuju - već samo isparava voda. U glavnom gradu Rejkjaviku, već se testiraju tri autobusa na vodonik. Do sredine ovog veka, svi gradjani Islanda moraće da voze automobile koje isključivo pokreću motori koji rade na vodonik... neće biti više benzina.

”Ukoliko budemo koristili vodonik za transport čitavo društvo može da funkcioniše na samo našim obnovljivim energetskim izvorima“, kaže Mari Mak.

Stanovnici Islanda kažu da su predani ideji da pokažu svetu da je industrija koju pokreće voda dobar put da se liši zavisnosti od naftnih derivata.

XS
SM
MD
LG