Linkovi

Četrdeset i četiri osobe poginule u padu slovačkog vojnog aviona u planinama istočne Mađarske


Četrdeset i četiri osobe su poginule, to je sigurno, i jedna je preživela, rekao je portparol mađarske policije Laslo Garamvolđi na konferenciji za novinare koja je jutros održana u selu Hejce, 10 kilometara udaljenog od mesta nesreće. Zvaničnici u slovačakom Ministarstvu odbrane rekli su da su većina putnika u avionu bili pripadnici Kfora.

Jedini preživeli prebačen je u Košiće, ali je Garamvolđi rekao da ne veruje da će preživeti jer je veoma teško povređen. Mađarski zvaničnici rekli su da se letelica zapalila kada su vatrogasci stigli na mesto nesreće u četvrtak uveče.

Spasilačka operacija protekla je sa problemima jer helikopteri nisu mogli da slete u nenaseljeni deo Telkibanje. Još moramo da istražimo mesto nesreće, a potom ćemo pogledati radarske snimke i preslušati radio vezu između letelice i vazdušne kontrole, rekao je portparol mađarskog Biroa za saobraćajnu bezbednost.

Povodom te nesreće, najveće u istoriji slovačkag vazduhoplovstva slovačka Vlada je održala vanrednu sednicu.

Madjarski ministar odbrane Ferenc Juhas je odbacio mogućnost da je uzrok nesreće teroristički napad, ali je dodao da će biti potrebno skoro dva meseca dok se dobije potpun izveštaj o uzroku nesreće. Češka agencija CTK, pozivajući se na slovačke medije, javila je da je slovačka vlada proglasila 24-časovnu žalost koja će početi u ponedeljak u podne.

XS
SM
MD
LG