Linkovi

Porast tvrdokornih nacionalista u Rusiji izaziva zabrinutost


U Rusiji je tokom proteklih godina zabeležen veliki broj zločina iz mržnje. Incident ranjavanja nožem radnika i vernika jedne jevrejske sinagoge, najnoviji je u dugom nizu zločina koji signalizuju opasni porast nacionalizma i etničke mržnje u zemlji, kažu analitičari.

Prošle nedelje, kad su se jevrejski vernici okupili u jednoj moskovskoj sinagogi radi večernjih molitvi, jedan mladić je nožem napao osam ljudi i petoro teže ranio. Analitičari navode da je taj napad deo nasilnog trenda podstaknut od strane političara koji eksploatišu nacionalizam kako bi pridobili glasove birača.

Jedna od žrtava, Mihail Berlin, priča da je napadač rekao da je glasonoša od Boga i da želi da ih ubije zato što su ”prljavi Jevreji“. Policija je kasnije u stanu napadača, Aleksandra Koptseva, našla literaturu koja podstiče mržnju i mapu sa nekoliko sinagoga. Taj dvadesetogodišnjak je optužen za pokušaj ubistva podstaknuto etničkom ili verskom mržnjom. Politički establišment Rusije osudio je pomenuti napad koji je samo najnoviji u dugom nizu zločina koji, kako analitičari kažu, ukazuju na opasni porast nacionalizma i verske mržnje. Od 27 prošlogodišnjih ubistava iz mržnje, osam žrtava su bili beskućnici. Drugi po veličini ruski grad St. Petersburg stiče reputaciju metropole u kojoj raste broj takvih zločina. Policija je kritikovana zato što mnoge slučajeve tog tipa tretira kao huliganstvo, koje po ruskom zakonu nosi daleko blažu kaznu. Aleksej Malašenko iz moskvskog centra Karnegi kaže da ekonomske teškoće i osećaj inferiornosti medju mladima u najvećoj meri podstiču mržnju prema strancima.

“Rusko društvo mahom i dalje drži da će Rusija možda ponovo postati supersila, a nacionalnizam dobro dodje kao orudje protiv Zapada i kao nacionalna ideja, a može da odigra i ulogu kao instrument konsolidacije društva.”

Rusija ima istorijat političkih stranaka koje gaje nacionalističku ideologiju. Liberalno demokratska stranka Vladimira Žirinovskog osvojila je preko 20 posto glasova na parlamentarnim izborima 1993. godine. Žirinovski je poznat po rasističkim i anti-semitskim izjavama Njegovoj stranci se pre dve godine pridružila još jedna, pod imenom Domovina, koja se mnogima dopada jer traži da se ograniči priliv sezonskih radnika iz Kavkaza i centralne Azije. Kritičari smatraju da političari igraju na nacionalističku kartu pred parlamentarne i predsedničke izbore koji se održavaju za dve godine. Po mišljenju analitičara to je opasna igra, jer je nacionalističke grupe teško suzbiti ili kontrolisati.

Gradjani Moskve su bili zgranuti u novembru prizorom ogromnog marša kroz centar grada. Demonstranti su nosili crne zastave i crna odela, mnogi su skrivali svoja lica. ”Slava Rusiji, i Rusija Rusima!“ uzvikivali su oni uz podignute ruke na način sličan nacističkom pozdravu. Posle tog marša i nedavnog napada u sinagogi, ruske vlasti izgleda da daleko ozbiljnije gledaju na opasnost ekstremnog nacionalizma.

XS
SM
MD
LG