Linkovi

Menja se proces ulaska u Sjedinjene Države


Kondoliza Rajs i Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, danas su zajedno najavili novu inicijativu, koja bi trebalo da doprinese bezbednosti Amerikanaca. Cilj te incijative je pooštravanje kontrole američkih granica, na način koji neće odagnati prijateljski raspoložene strance...

Američka vlada troši i vreme i novac kako bi posetu Sjedinjenim Državama učinila bezbednom i lakom.

Državni sekretar Kondoliza Rajs, kaže da je “suštinski važno da Amerika bude gostoprimljiva.“

Od 2003.do 2004.godine broj stranih posetilaca - turista i studenata, porastao za 12 odsto, na 46 miliona. Posebna pažnja posvećuje se naravno onima koji nisu dobrodošli.

Američka granica se na sjeveru i jugu zajedno, proteže duž 2000 milja, preko svih mogućih vrsta terena. Nova inicijativa ima za cilj povećanje kontrole i sprečavanje kriminala.

Majkl Čertof, Sekretar za unutrašnju bezbednost:

Na granicama smo suočeni sa neverovatnim izazovima. Naš veliki zadatak je da uravnotežimo potrebe bezbednosti i snadbevanja, posebno u pograničnim zajednicama.“, kaže sekretar Čertof.

Agenti američke pogranične patrole su tokom ove godine već otkrili dva podzemna tunela koji vode u Meksiko. Zvaničnici u Arizoni kažu da je tunel dug 12 metara bio korišćen za krijumčarenje droge. U Kaliforniji, tunel dug 10 metara se urušio, što je dovelo i do propadanja puta koji je prolazio iznad tunela.

Zvaničnici ne znaju da li je korišćen za prebacivanje droge ili ilegalnih imigranata. Administracija predsednika Buša planira da potroši 2.5 milijarde dolara tokom sledećih pet godina za novu tehnologiju. Kritičari ne veruju da će to pomoći i već iskazuju strah zbog enormnog povećanja troškova.

Pomenuti plan administracije inače funkcioniše u skladu sa inicijativom za bezbednu granicu, koja je najavljena u novembru, a čiji je cilj - potpuna kontrola granica u roku od pet godina.

XS
SM
MD
LG