Linkovi

Pogubljen najstariji osuđenik na smrt u SAD


U zatvoru San Kventin, u Kaliforniji izvršena je smrtna kazna nad Klarensom Rejem Alenom, koji je kao 76-godišnjak bio najstariji osuđenik na smrt u SAD.

Osuđenik je bio slijep i u invalidskim kolicima, zbog čega su njegovi advokati tražili da se smrtna kazna ne izvrši, ali je ta žalba odbijena.

Klarens Rej Alen osuđen je zbog toga što je, u vrijeme dok je služio doživotnu robiju za ubistvo, 1980. godine naredio da se ubiju i tako ućutkaju još troje mogućih svjedoka.

Savjet Evrope danas je oštro osudio pogubljenje slijepog osuđenika smrtonosnom injekcijom.

"Smrtna kazna je nedopustiva u svakom slučaju, ali vezati za stolicu slijepog čovjeka od 76 godina i ubrizgati mu otrov je jednostvano groteskno", navodi se u saopštenju generalnog sekretara Savjeta Evrope Terija Dejvisa (Terry Davis), koji je izrazio žaljenje činjenicom da guverner Kalifornije Arnold
Švarceneger nije uzeo u obzir brojne apele da se Klarensu Alenu poštedi život.

Dejvis je pozvao američko stanovništvo da "ako već moralni argument nije dovoljan", uporedi broj ubistava u državama u kojima postoji smrtna kazna sa brojem ubistava u onim državama koje su tu kaznu ukinule.

"Tada bi shvatili da je ne samo nehumano pogubiti ljude, već i da takva kazna uopšte ne smanjuje stopu ubistava", poručio je Dejvis navodeći da "kao prijatelj SAD s nestrpljenjem očekuje dan kada će ta velika zemlja odustati od smrtne kazne".

XS
SM
MD
LG