Linkovi

Spoj tradicije i tehnologije stvorio novi vid turizma u Kordobi


Stanovnici istorijskog grada Kordobe na jugu Španije navikli su na kočije iz kojih turisti razgledaju njegove znamenitosti. Ali, odnedavno turisti u tu svrhu mogu da koriste i vozila na električni pogon, opremljena kompjuterima i satelitskim navigacionim sistemom.

Spoj tradicije i tehnologije stvorio je novi vid turizma u Kordobi. Ovaj grad, osnovan u 8. veku naše ere, bio je prestonica Španije pod mavarskom vlašću, a sada je meta turista. Medjutim, više nema potrebe da se peške ili konjskim kočijama traga za ulicama ili spomenicima. Promenu je doneo 'Blobdžekt' - električno vozilo koje ne pravi buku i ne zagadjuje vazduh. Blobdžekt je jednostavan za upravljanje - postoje samo pedale za gas i kočenje. Ali, sa druge strane ovo vozilo je opremljeno kompjuterom sa svim potrebnim turističkim informacijama, kao i sa najnovijim satelitskim navigacionim sistemom. Iz kompjutrera se mogu dobiti i štampana uputstva o objektima od interesa, kao i restoranima i drugim zanimljivostima.

«Kompjuter koristi operativni sistem Linux. Imamo i monitor na kojem dodirom prsta izdajete komande kompjuteru. Dok se krećete prema svom cilju sistem vas obaveštava i o drugim zanimljivostima u blizini.»

Kada odaberete objekt koji vas zanima, kompjuterska memorija sadržana u USB kartici preuzima dalju brigu i kompjuter daunloduje tekst, fotografije i video o onom što ste odabrali. Informaciju možete da dobijete na španskom, francuskom i engleskom jeziku, a memorija sadrži podatke o 150 mesta i objekata u gradu. Blobdžekt ima radijus kretanja od 50 kilometara i postiže maksimalnu brzinu od 40 kilometara na sat. Pošto je malih dimenzija njime se lako upravlja po uskim ulicama Kordobe, a predvidjena su i specijalna mesta za parkiranje.

«Centar Kordobe je drugi po veličini istorijski grad u Evropi. Stoga je za mnoge turiste teško da obidju sve zanimljivosti u gradu. Medjutim, ovim vozilom se jednostavno odvezete tamo, parkirate ga i obidjete ono što vas zanima. Naš glavni cilj je da posetiocima pokažemo što više od našeg grada.»

Navigacijski softver se stalno apdejtuje najnovijim podacima o kulturnim dogadjajima i atrakcijama za gurmane. Po ceni od 30 do 50 Eura za dva sata, vožnja Blobdžektom pruža praktičan i udoban način za razgledanje ovog drevnog španskog grada.

XS
SM
MD
LG