Linkovi

Većina zna šta je srčani napad - koliko se zna o moždanom napadu?


Neki lekari smatraju da je to jedan od načina na koji možemo da posmatramo moždani udar, poznat i kao šlog.

18. decembra, 77-godišnji izraelski premijer, Arijel Šaron, pretrpeo je slabiji moždani udar, a početkom ovog meseca mnogo jači napad, praćen izlivom krvi u mozak... Kod njega su se tako ispoljile obe vrste moždanog udara. Kod prvog, takozvanog «ishemijskog» udara, javlja se ugrušak koji sprečava dovod krvi u mozak, i ćelije polako počinju da odumiru. Oko 90% moždanih udara spada u tu vrstu. Kod druge vrste, koja je mnogo opasnija, u mozgu pukne krvni sud i dolazi da izliva krvi. Premijer Šaron morao je da bude podvrgnut operacijama da bi se zaustavilo krvarenje, i nalazi se u veštački izazvanoj komi. Posle nekoliko dana, lekari su smanjili količinu anestetika kako bi ga probudili. Oni su konstatovali da se njegovo stanje poboljšava, ali nisu mogli da utvrde kolika je šteta naneta njegovom mozgu.

Svaka strana mozga kontroliše suprotnu stranu tela. Kod većine ljudi, leva strana kontroliše govor i jezik, a kako su lekari naveli, oštećenje desne strane, što je slučaj kod Šarona, često uzrokuje ograničenje kretanja, tako da moždani udar može da dovede do privremene ili trajne nesposobnosti. Uobičajeni znaci upozorenja na moždani udar su iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke, ili noge, uz otežani govor ili neshvatanje reči, gubitak ravnoteže, i snažne glavobolje. Ljudima sa viškom kilograma preti veća opasnost od moždanog udara, a to važi za pušače, dijabetičare i sve koji pate od visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola. Posle srčanih oboljenja i raka, moždani udar je vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama i Japanu.

Neki lekovi pomažu u ublažavanju posledica lakših moždanih udara, kao što su sredstva za razblaženje krvi, ali se time povećava šansa da dodje do izliva krvi u mozak. U svakom slučaju, lekari upozoravaju da je važno da pacijent dodje u bolnicu čim oseti bilo kakav simptom moždanog udara, jer je u toj situaciji svaki minut važan.

XS
SM
MD
LG