Linkovi

Predizborna atmosfera u Izraelu sve vrelija


Izraelski premijer Arijel Šaron i dalje je u komi, deset dana pošto je doživeo snažan moždani udar. Šaronova politička ostavština igra veliku ulogu u sve vrelijoj predizbornoj kampanji.

Lekari bolnice Hadasa, u Jerusalimu, kažu da su uočili aktivnost i u levoj i u desnoj polovini Šaronovog mozga, ali da on još ne pokazuje znake budjenja iz kome. Medicinski stručnjaci smatraju da to nije dobar znak u smislu njegovog ozdravljenja i kažu da je njegovo stanje i dalje kritično, iako stabilno. U medjuvremenu, kampanja za izbore 28. marta sve više se zahuktava. Šaronova novoosnovana centristička stranka Kadima i dalje vodi u anketama, koje prognoziraju da bi mogla da osvoji 43 mesta u Knesetu, znatno više od bilo koje druge stranke.

Čovek koji je sada zamenio Šarona na kormilu države i na čelu nove stranke je vršilac dužnosti premijera Ehud Olmert. Urednik Džeruzalem posta David Horovic kaže da je Olmert veoma iskusan političar:

”Dugo je već u politici, kao i u Knesetu. Po struci je pravnik i veoma je pametan i oštrouman,“ kaže Horovic.

Olmert je snažno podržavao Šarona u povlačenju iz Pojasa Gaze, prošlog avgusta, i obećava da će nastaviti njegovu politiku, što znači dalja povlačenja sa teritorije Zapadne obale. Medjutim zatvaranje 21 izraelskog naselja u Gazi, uprkos žestokom protivljenju, mogao je da sprovede samo neko kao što je Šaron, bivši nepokolebljivi general i ratni heroj. Za razliku od njega, Ehud Olmert je bivši gradonačelnik Jerusalima, bez većeg vojnog iskustva. Ankete pokazuju da će Olmert ubedljivo pobediti na izvorima, ali ostaje da se vidi da li će on na tom položaju dostojno zameniti Arijela Šarona.

XS
SM
MD
LG