Linkovi

Status Kosova: šta je moguće -- šta ne


«Nadam se da je 2006. - godina odluke o statusu Kosova» izjavio je u Vašingtonu lider Demokratske partije Kosova, Hašim Tači. Nasuprot tome, politički analitičar Obrad Kesić upozorio je da je prerano rešavati pitanje statusa dok se ne reše osnovna praktična pitanja života srpskog stanovništa na Kosovu.

Tači i Kesić učestvovali su u panel raspravi pod nazivom: Status Kosova, šta je moguće a šta ne?», u organizaciji vašingtonskog Instituta za mir.

Hašim Tači izjavio je da je Priština spremna na kompromise u toku pregovora, ali da smatra da je nezavisnost njihov jedini mogući ishod. Srbija i Kosovo mogu da postanu odlični susedi ali više ne mogu da žive «u istoj kući», rekao je lider Demokratske partije Kosova. On je dodao da je nezavisnost, kojom bi bila zadovoljena volja većinskog stanovništva, rešenje koje bi dovelo do uspostavljanja stabilnosti u regionu i omogućilo da Srbija i Kosovo nastave put ka EU što je njihov zajednički cilj.

Tači je naglasio da kosovske vlasti, kako dobijaju sve veća ovlašćenja, nastoje da zaštite srpsko stanovništvo i, umesto teritorijalne podele, kojoj se Priština protivi, integrišu ga u kosovsko društvo. Zbog namere da rade na integrisanju stanovništva i promovisanju slobode kretanja i uzajamnog poverenja, kosovske vlasti takodje nisu sklone ideji davanja ekstrateritorijalnog statusa srpskim crkvama i manastirima, rekao je Tači, ali je dodao da to pitanje treba da se posebno prouči. On je naglasio da je Kosovo jedinstven slučaj i da njegova nezavivnost neće postaviti presedan u medjunarodnim odnosima.

Nasuprot tome, Obrad Kesić, analitičar organizacije TSM Global Consultants veruje da bi nezavisnost Kosova postavila presedan, dugoročno gledano uzdrmala stabilnost regiona, i dovela do jačanja radikalnih snaga u Srbiji. Kesić je podsetio na loše uslove pod kojima žive Srbi na Kosovu, pre svega lošu bezbednost i nedostatak slobode kretanja, i naglasio da su kosovske vlasti propustile priliku da stvore poverenje kosovskih Srba.

Pitanje statusa za neko vreme treba staviti u stranu, i umesto toga fokusirati se na praktična pitanja i kompromise kojima bi se pobljšao položaj srpske manjine, posebno njena bezbednost i sloboda kretanja, i ponovo izgradilo poverenje, rekao je Obrad Kesić.

Kesić: Problem je što kosovski politički lideri nisu zadobili poverenje Srba na Kosovu, pre svega zbog nedostatka elementarne fizičke bezbednosti, nedostatka osnovnih gradjanskih i ljudskih prava za Srbe na Kosovu Kosovu, koji žive u enklavama, bez slobode kretanja, više od 200.000 ljudi je raseljeno u izbegličkim kampovima u Srbiji. Zato treba naći rešenje koje ne zadovoljava aspiracije samo jednog naroda nego je najbolja šansa za trajni mir i bezbednost za sve narode regiona, koje zadovoljava želju Albanaca da imaju svoju samoupravu ali i činjenicu da medjunarodna zajednica ne sme da okrene ledja multietničkim zemljama radi jednostavnih rešenja.

On je ukazao da u Srbiji nema lidera spremnog da zbog medjunarodnog pritiska pristane na nezavisnost Kosova, ali je nagovestio i da je EU sklona da odloži pitanje statusa i sačeka da vidi kako napreduje razvoj demokratizacije u Srbiji, civilnog društva i zaštite manjina na Kosovu.

XS
SM
MD
LG