Linkovi

Štajnmejer: Prava manjina na Kosovu moraju biti poštovana


Stanje na Kosovu pre otpočinjanja pregovora o statusu i pitanje vraćanja kosovskih izbeglica koji se još nalaze u Nemačkoj bile su glavne teme razgovora koje je danas u Berlinu vodio šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen. Njegovi sagovornici bili su šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i ministar unutrašnjih poslova nemačke Volfgang Šojble.

Poruka obema stranama na Kosovu sa sastanka u Berlinu jese da „izbegavaju fiksiranje na početne pozicije koje bi opteretilo rad posrednika UN Martija Ahtisarija, a na šta su upućivale neke izjave proteklih dana“ i da pokažu „makar minimum razumevanja i za poziciju drugih učesnika u pregovorima ili da je barem stalno imaju u vidu“.

Kako nam je posle razgovora Štajnmajera i Jesena-Petersena preneo predstavnik Ministarstva inostranih poslova, u razgovoru je istaknuto da pregovarački proces „ne sme da stagnira, već mora stalno da napreduje pošto je samo to u interesu svih strana“.

Ministar Štajnmajer je, kako nam je preneo predstavnik Ministarstva, posebno istakao da je „dalja primena standarda jedan od ključnih zahteva Berlina i u izuzetnom nemačkom interesu“.

U Nemačkoj se, kada je reč o trajnom rešenju statusa Kosova, sve češće govori o „ograničenom suverenitetu“ bez navodjenja pojedinosti koje bi moglo da sadrzzi ovakvo rešenje. Istovremeno se naglašava da konačno rešenje ne sme da bude nikome nametnuto i treba da zadovoljiti sve strane.

No, prema našim saznanjima u obaveštenim krugovima, poseta Jesena-Petersena bila je prevashodno podstaknuta problemima izmedju Berlina i UNMIK-a, a manje potrebom političkog usaglašavanje pred otpočinjanje pregovora o statusu Kosova. Berlin naime želi da ubrza proces povratka izbeglica sa Kosova smatrajući da nema mnogo razloga da oni, uključujući i predstavnike manjina kao što su Romi i Aškalije, skoro sedam godina od uvodjenja medjunarodne uprave nad ovom pokrajinom, i dalje borave u Nemačkoj.

Nemačke vlasti smatraju da UNMIK, koji treba da se složi sa povratkom svakog pojedinačnog izbeglice, usporava proces vraćanja gradjana Kosova koji žive u Nemačkoj. Berlin je, navodno, već ranije UNMIK-u zapretio smanjenjem novčanih davanja za Kosovo, ukoliko odgovarajućim merama ne omogući brže vraćanje kosovskih izbeglica koji su i dalje u Nemačkoj.

Kako se danas moglo saznati od upućenih sagovornika, šef UNMIK-a je ministru unutrašnjih poslova Šojbleu obrazložio stav da bi „u ovom, osetljivom političkom trenutku pred otpočinjanje statusnih pregovora nagli ili masovniji povratak izbeglica mogao da izazove dodatne napetosti“.


XS
SM
MD
LG