Linkovi

Lajčak: Nije nerealno da pregovori vlasti i opozicije počnu narednog ponedjeljka


Uoči sjutrašnjeg dolaska u Podgoricu na drugu rundu pregovora sa predstavnicima vlasti i opozicije o usaglašavanju uslova za organizovanje referenduma, specijalni evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak crnogorskim medijima rekao da nije nerealno da pregovori vlasti i opozicije počnu narednog ponedjeljka i najavio da će biti aktivni učesnik u razgovorima.

I dok ni jedna ni druga suprotstavljena strana ne žele da iznose pregovaračku platformu uoči sjutrašnjih razgovora, vladajuća Demokratska partija socijalista procjenjuje da razgovori treba da traju do početka sljedećeg mjeseca, kako bi 7. februara u parlamentu mogla da počne rasprava o referendumu.

Istovremeno, pojedine opozicione partije iznijele su zahtjeve za formiranjem koncentracione vlade i dobijanjem koministraskih mjesta u policiji i kouredničkih u nekim medijima kao uslovu za organizovanje refefenduma.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je danas opoziciju da iskoristi demokratsku šansu i ocijenio da u Crnoj Gori sazrijeva atmosfera za razgovor o referendumu. Ipak, on tvrdi da je opozicija već svjesna ko je pobjednik referenduma, kao i da formiranje koncentracione vlade ne dolazi u obzir. Krivokapić je siguran da ni opozicija sama ne zna šta hoće i da će vjerovatno čekati sugestiju iz Beograda.

I funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković izričit je da crnogorska vladajuća koalicija neće pristati na zahtjeve opozicije da se uoči referenduma posebno regulišu pitanja u vezi sa policijom i medijima, jer je to regulisano postojećim zakonima.

Lajčak bi sjutra trebalo da razgovara sa svim predstavnicima vlasti i opozicije, ali je još neizvjesno da li će se susresti i sa predsjednikom Srpske narodne stranke Andrijom Mandićem.

Mandić je bio jedini političar koji je tokom prve runde pregovora u decembru prenio evropskom izaslaniku da njegova partija ne prihvata razgovor o referendumu, ali je iz njegove stranke danas saopšteno da bi ipak prihvatili razgovor sa EU. Za to vrijeme, tri opozicione stranke, SNP, NS i DSS još utvrđuju platformu za razgovore.





XS
SM
MD
LG