Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Većina američkih listova na prvima stranicama izveštava o nastavku pretresa o potvrdi nominacije Samjuela Alita za sudiju Vrhovnog suda. U izveštaju o toku današnjeg, trećeg dana pretresa, “Vašington Post” beleži da su se članovi senatskog odbora za pravosudje usresredili na stavove Alita o pravu na abortus i da demokratski članovi tog tela nisu prikirivali svoje nezadovoljstvo povodom odbijanja Alita da pruži jasne odgovore o tom pitanju. ”Nekima od nas smetaju nedoslednosti koje zapažamo u njegovim odgovorima i želeli bismo podrobnije da ispitamo tu stvar,” rekao je, prema Vašington Postu, vodeći demokrata u senatskom odboru, Petrik Lejhi iz Vermonta.

Drugo pitanje koje zaokuplja pažnju američkih medija je istraga finansijskih malverzacija bivšeg republikanskog lobiste Džeka Ejbremofa, koja bi mogla da otkrije i umešanost nekih zakonodavaca. Drugi prestonički list, “Vašington Tajms” danas u svom vodećem članku izveštava, na osnovu poverljviih izvora u sekretarijatu za pravosudje, da se istraga za sada koncentriše na pet članova Kongresa - trojicu republikanaca i dvojicu demokrata, medju kojima je, navodno, i lider demokrata u Senatu, Heri Rid, iz Nevade. Sva petorica, medjutim, za sada odbijaju da su u okviru aranžmana za Ejbremofom učinili bilo šta nezakonito, navodi Vašington Tajms.

U članku pod naslovom “Optimizam se vraća na tržišta” bostonski Kriščen Sajens Monitor” povodom porasta berzanskoog indeksa “Dau” na preko 11 hiljada poena prvi put posle terorističkih napada 11. septembra 2001, ukazuje da investitori sada pokazuju pozitivan odnos prema stanju ekonomije koji je bio odsutan više godina. Jedan od glavnih činilaca je, prema “Monitoru”, nedavna odluka Uprave federalnih rezervi da zaustavi svoje periodično povećanje kamatnih stopa što će učiniti zajmove kao i ulaganja u akcije privlačnijim. Pored toga, “Monitor” navodi da analitičari očekuju postojani rast ekonomije bez inflacionih stresova.

Najzad, da se vratimo kongresnim skandalima - iz pomalo drugačijeg ugla. U članku pod naslovom “Pikaso, Renoar… Trafikant”, “Plein Diler” iz Klivlenda, u Ohaju, piše da se bivši demokratski kongresmen Džejms Trafikant, koji je osudjen zbog afere oko primanja mita, posvetio slikanju tokom izdržavanja kazne u federalnom zatvoru. Trafikant svoje akvarele sa pastoralnim motivima šalje jednom anonimnom partneru, koji ih zatim, za manje od 200 dolara po komadu, prodaje preko interneta. Prema informaciji na veb sajtu, navodi “Plein Diler”, prihod od prodaje slika biće upotrebljen isključivo za nabavku dodatnog pribora za novi hobi bivšeg kongresmena.

XS
SM
MD
LG