Linkovi

Kosovski pregovarački tim nije usvojio novi plan decentralizacije


Predstavnici kosovskog pregovaračkog tima, razmatrali su u Prištini novi dokument o decentralizaciji, koji je uoči Nove godine predstavio ministar za lokalnu samoupravu, Ljutfi Haziri.

Dokument izradjen pre tri nedelje, koji isključuje svaku mogućnost podele Kosova, enklavizaciju i kantonizaciju - pregovarčki tim nije usvojio.

Ministar Haziri izjavio je tim povodom da je na pregovaračkom timu da nakon razmatranja novog plana za decentralizaciju donese odluku o njegovoj primeni, uz komentar da ne zna hoće li otputovati u Beć na sastanak, na kojem će pomenuti plan biti predstavljen i glavnom međunarodnom pregovaraču Martiju Ahtisariju, krajem januara.

Sastav kosovske delegacije koja će otputovati u glavni grad Austrije još nije poznat, iako se i to pitanje našlo na dnavnom redu sastanka kosovskog tima za pregovore.

Saopšteno je i da će koalicioni partneri - Demokratski Savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova nakon Kurbanskog Bajrama objaviti imena ministara pravde i polcije. UNMIK je upozorio da bi odluku o tome ko će biti na tako važnim funkcijama trebalo odrediti po kriterijumima profesionalizma, a ne političke opredeljenosti.

XS
SM
MD
LG