Linkovi

Druga najteža rudarska nesreća u Sjedinjenim Državama od 1984. godine


Spasioci su očajnički pokušavali da spasu 13 američkih rudara, koji su bili zatrpani na dubini od 80 metara posle eksplozije u Talmansvilu u Zapadnoj Virdžiniji. Dvanaest od ukupno trinaest rudara su poginuli, a većina je po svemu sudeći podlegla otrovnim gasovima. Rik Mekgi, rođak jednog od rudara, kaže da je bezbednost stalna briga.

«Mnogi misle da su se rudnici uglja u toj meri udaljili od prošlosti, da više uopšte nisu opasni. To je zaista opasan posao», kaže Mekgi.

Ovde u Sjedinjenim Državama, federalni i državni inspektori redovno kontrolišu rudnike, ali ih retko zatvaraju. Rudnik u Zapadnoj Virdžiniji u kojem se dogodila nesreća, protekle godine je dobio 208 sudskih opomena zbog nedovoljne bezbednosti.

«Ignorisati te opomene znači da će neko da bude povređen ili će poginuti», kaže Den Kejn, iz rudarskog sindikata.

Ipak, mnogo više rudara strada u drugim delovima sveta. U Sjedinjenim Državama, protekle godine su poginula 22 rudara.

U Kini, prema zvaničnim izveštajima, svake godine pogine više od pet hiljada, što je oko 80 odsto smrtnih slučajeva u svim rudnicima u svetu, ali svega oko 35 odsto u proizvodnji uglja. U eksploziji februara prošle godine u Kini, poginulo je više od 200 ljudi. Kineska vlada je obećala da će ove godine da zatvori hiljade rudnika zbog kršenja pravila bezbednosti. Ipak, neki tvrde da će veća tražnja i više cene uglja biti važnije od bezbednosti. U jednom izveštaju međunarodnog sindikata rudarskih radnika, navodi se da je u proizvodnji uglja u Kini, 2003, stradalo 4,2 rudara na svakih milion tona iskopanog uglja.

Relativna opasnost je čak viša u Ukrajini, gde je stopa smrtnosti 5,5 rudara na milion tona uglja, uprkos tome što je proizvodnja daleko manja od kineske. Otkako je Ukrajina dobila nezavisnost, u rudnicima svake godine gine veliki broj rudara - zbog smanjenja državnih subvencija.

XS
SM
MD
LG