Linkovi

General Džons izrazio nadu da će uskoro doći do hapšenja Karadžića i Mladića


Prvi čovek vojne strukture NATO, gen. Džejms Džons je danas u Briselu izrazio nadu da će uskoro doći do hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Medjutim, on priznaje da takvo nešto neće biti nimalo lako, zbog činjenice da su dvojica haških optuzzenika, prema gen. Džonsu, "veoma dobro štićeni".

On podseća na stav nekih od medjunarodnih zvaničnika da Karadžića i Mladića štite vlade, što će, u svakom slučaju, otežati njihovo hapšenje i transfer u Hag. Sa druge strane, general je uveren da bi države na čijim teritorijama se kriju optuženi, same trebale shvatiti važnost njihovg privodjenja pravdi i učiniti sve da ispune tu ključnu medjunarodnu obavezu.

U Briselu se veruje da je snažna poruka u tom smislu i signal iz vojnog saveza zvaničnom Zagrebu da , nakon akcije hapšenja i transfera u Hag odbeglog Ante Gotovine, može račinati sa adekvatnom nagradom- skorim punopravnim članstvom u Alijansi, o čemu će više reči biti početkom narednog meseca na sastanku ministara odbrane NATO. Beogradu, Podgorici i Sarajevu se slično poručuje kada je u pitanju hapšenje Karadžića i Mladića i članstvo u Partnerstvu za mir. I više- generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer je zvaničnicima dve države jasno naglasio mogućnost da bi na samitu NATO 2008. godine mogle računati sa članstvom u vojnom savezu. Ključni uslov je- okončanje "haške priče".

XS
SM
MD
LG