Linkovi

Đorđevića traži i Posebno odeljenje za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu


Haškog begunca bivšeg načelnika javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića pored Suda u Hagu traži i Posebno odeljenje za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zbog istrage u vezi masovne grobnice u Batajnici.

Istražni sudija Posebnog odeljenja Milan Dilparić izjavio je da istina o slučaju masovnih grobnica Albanaca u Batajnici neće biti otkrivena dok Vlastimir Đorđević ne bude dostupan istražnim organima. Suva Reka nije zločin, već zverstvo, napravljeno 26. marta 1999. godine bez razloga za osvetu nad Albancima, pogotovo ne nad decom ili ženama, koji su uglavnom stradali, naveo je sudija Dilparić. General policije Vlastimir Đorđević je od 2001. godine u bekstvu, a Haški tribunal ga je 2003. godine optužio za zločine na Kosovu.

Dosadašnji šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Mauricio Masari na kraju svog mandata u Beogradu još jednom je podsetio političare u Srbiji na obavezu saradnje sa Haškim tribunalom kao najvažnijim uslovom za pridruživanje Evropskoj uniji. Masari je sa predsednikom Skupštine Srbije Predragom Markovićem svečano otvorio kancelariju posebnog parlamentarnog radnog tela čiji će osnovni zadatak biti usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije i tom prilikom da ovakva saradnja ukazuje na dobru volju Evropske unije za proširenjeprema zapadnom Balkanu i da postoji evropska perspektiva za Srbiju i Crnu Goru.

I pored obaveza prema svetu na političkoj sceni Srbije nastavljaju se sukobiu koje je uključeno i pravosuđe. Tako je zamenik predsednika Opštinskog suda u Novom Sadu Milica Novaković izjavila da je tom sudu stigao zahtev iz Tužilaštva za spovođenje istrage protiv predsednika Pokreta "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića zbog osnovane sumnje da je učinio krivično delo davanje mita. A predstavnici Pokreta snaga Srbije tvrde da je srpska Vlada organizovala medijski linč Bogoljuba Karića zbog jačanja njegove stranke.

XS
SM
MD
LG