Linkovi

Pad proizvodnje nafte u Iraku, ministar podnio ostavku


Zbog sve učestalijih pobunjeničkih napada i sanbotaža, ali i zbog loših vremenskih prilika, proizvodnja nafte u Iraku značajno je opala. Istovremeno, raste zabrinutost da bi moglo da dođe do nestašice energije. Ministar za naftu u ponedjeljak je podnio ostavku pošto nije bio saglasan sa vladinom odlukom o enormnom povećanju cijena nafte i njenih derivata. Ben Gilbert izvještava iz Bagdada.

Stanovnici Bagdada su početak godine dočekali u redovima za benzin koji su se od pumpi protezali okolnim ulicama i putevima. Saobraćaj je usporen i Iračani brinu da je na pomolu nestašica goriva. Mohamed Džafer kaže da u redu za benzin čeka od 3 do sedam sati.

«Ovo nije normalno. Da imamo struje ovolikih redova ne bi bilo. Redove stvaraju oni koji toče benzin za svoje generatore»

Džafer dalje kaže da, zbog nestašice struje, bar tri puta sedmično mora da zatvori svoju prodavnicu ranije kako bi ugrabio da naspe gorivo. Tokom vikenda u Bagadadu je šestosatno snadbijevanje strujom svedeno na samo sat – zbog pobunjeničkih prijetnji da će sabotirati rad najveće iračke rafinerije u Baidžiju. Prošle sedmice, pobunenici u toj oblasti zaprijetili su da će ubijati vozače kamiona cistjerni. Iračka armija je nakon toga rasporedila vojnike kako bi se zaštitili putevi snadbijevanja, i rafinerija je ponovo otvorena.

Pobunjenici sada pokušavaju da doliju vatru na bijes koji Iračani već osjećaju prema vladi zbog njene odluke da, odmah nakon izbora 15. decemrba, enormno poveća cijene goriva. Ministar za naftu Bar al-Alum podnio je ostavku zbog toga što smatra da naftu i njene drivate sada ne mogu da priušte siromašni Iračani. On kaže da je vlada planirala da udvostruči ili utrostruči cijene, ali da je MMF insistirao na petostruko većim cijenama, što je dio plana kojim se Irak oslobađa spoljnog duga. Ministar Alum kaže:

«Moramo da uspostavimo ravnotežu između zahtjeva MMF-a i situacije u kojoj se nalaze Iračani, posebno siromašni stanovnici»

U narednih, bar 30 dana, funkciju ministra obavljaće Alumov zamjenik, Ahmed Čalabi. Ministar Alum je u subotu saopštio da Irak nije ispunio proizvodni plan u prošloj godini, kojim je bila predviđena produkcija 2 i po miliona barela dnevno. Sabotaže i loše vremenske prilike uslovile su, međutim, da proizvodnja padne čak i niže od predratne, pa je Irak, u protekla dva mjeseca, tržištu dnevno nudio svega milion i 600 hiljada barela.

XS
SM
MD
LG