Linkovi

Lukšić: Krediti MMF-a nepotrebni


Crna Gora koristi stabilnu valutu i nema potrebe da traži kredite od Međunarodnog monetarnog fonda, saopštio je crnogorski ministar finansija Igor Lukšić. On je siguran da Crna Gora neće imati na putu pristupanja EU veće prepreke od bilo koje druge zemlje koja učestvuje u procesu evropskih integracija.

Lukšić je ocijenio da je Crna Gora, kao otvorena država ostvarila dobru komunikaciju sa međunarodnom zajednicom, poboljšala ekonomski položaj i fiskalnu stabilnost, tako da njeni budući odnosi sa MMF-om neće biti prekinuti, ali oblik i sadržaj aranžmana zavisiće od ciljeva koje želi da postigne.

»Izvještaji MMF-a o situaciji u Crnoj Gori bilježe konstantno poboljšanje i ispunjavanje dogovorenog programa mjera koji proizilaze iz aranžmana«, kazao je Lukšić.

Aranžman sa MMF-om povezan je sa programima međunarodnih finansijskih institucija i to je, dodao je on, najbrži put za obezbjeđenje legitimiteta ekonomske i fiskalne situacije u državi.

On je siguran da Crna Gora neće imati na putu pristupanja EU veće prepreke od bilo koje druge zemlje koja učestvuje u procesu evropskih integracija.

»Mnogo je urađeno da taj put bude lakši, kako kroz donošenje novih propisa tako i kroz njihovu implementaciju. Učlanjenje u Svjetsku trgovinsku organizaciju značajno će olakšati trgovinske integracije, dok će uključivanje u procese saradnje sa NATO-om doprinijeti lakšim političkim integracijama«, kazao je Lukšić.

On smatra da će glavno iskušenje biti prilagođavanje administracije novim izazovima, a to je često pritisak na rast javne potrošnje što je ekonomski neprihvatljivo i usporava jačanje ekonomije.

Crna Gora ove godine treba da usvoji novi zakon o bankama i izmijeni postojeći o Centralnoj banci.

Predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović rekao je da su najznačajniji ciljevi novog zakona o bankama jačanje konkurencije u bankarskom sektoru, unaprjeđenje upravljanja rizicima, korporativne kulture i poslovanja.

XS
SM
MD
LG