Linkovi

Tradicionalni načini na koje Amerikanci slave Novu godinu


Najpoznatije mesto u SAD na kome možete biti 31. decembra uveče je naravno Tajms Skveru Njujorku gde se, bez obzira na vremenske prilike, stotine hiljada ljudi okupljaju svake godine i odbrojavaju poslednje sekunde stare godine dok se sa jednog solitera tačno u ponoć spušta čuvena kristalna kugla. Okupljeni tada pokušavaju da pevaju tradicionalnu pesmu o prijateljstvu Old Leng Sajn, iako mnogi znaju samo njene prve reči.

Prvi doček Nove godine na Tajms Skveru organizovan je 1904, kada su vlasnici jedne zgrade organizovali veliku žurku na njenom krovu. Tri godine kasnije, u proslavu je uključena i kristalna kugla. Ona je spuštana svake godine, osim 1942 i 43. godine, za vreme II svetskog rata.

Neki Amerikanci vole da Novu godinu dočekaju – na vodi. U Čikagu, na primer, organizuju se specijalne večere uz muziku na brodovima koji krstare po jezeru Mičigen. Dva sata kasnije, Nova Godina stiže i na zapadnu obalu. U južnoj Kaliforniji neki je dočekuju na brodovima koji plove po Pacifiku.

Neki Amerikanci radije dočekuju Novu godinu organizujući privatne proslave sa prijateljima, dok drugi provode mirno veče kod kuće, pa čak i ne dočekaju budni ponoć. Večno pitanje «Šta radite za Novu godinu?» postavlja i Nensi Vilson, u pesmi istog naziva...

Kao i drugi narodi, Amerikanci u novogodišnjoj noći preteruju sa hranom i alkoholom, i zato se u mnogim gradovima gradjanima koji su previše popili nudi besplatan taksi prevoz kući da bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća.

Posle burnih dočeka najludje noći, prvi januar je obično miran dan. Mnogi ga provode kod kuće, i tradicionalno gledaju prenos utakmica u američkom fudbalu. Neki pozivaju prijatelje da ih posete upravo prvog dana nove godine. U nekim delovima, deca i odrasli slede staru evropsku tradiciju, i idu od kuće do kuće pevajući zdravice svojim prijateljima i susedima.

Mnogi Amerikanci se pridržavaju običaja za koje veruju da će im doneti sreću u Novoj godini, pa neki pojedu zalogaj kupusa ili pasulja. Amerikanci azijskog porekla jedu «kolačiće sreće» koji sadrže papiriće sa proročanstvima i savetima za budućnost, a neki Latinoamerikanci stanu na stolicu i pojedu nekoliko zrna groždja... No, bez obzira na to koliko su običaji širom sveta slični, ili različiti, – stanovnici SAD baš kao i svi ostali u Novu godinu ulaze sa nadom i optimizmom da će biti lepša i uspešnija od prethodne.

XS
SM
MD
LG