Linkovi

Kamere koje registruju prekoračenje brzine


Od nedavno postoje i video kamere koje su sposobne da registruju mnogo brže kretanje – čak let metka. Najbrži vozač u Britaniji kretao se brzinom većom od 280 kilometara na sat – ali to nije ništa u poređenju sa mogućnostima ove vojne kamere.

Ovakvi uređaji neće biti postavljeni duž puta – pošto svaka kamera košta više od 300 hiljada dolara. U pitanju je elektronski uređaj koji je us tanju da snimi let metka, na do sada neviđen način.

Kada se iz topa ispali artiljerijska granata, ona se kreće brzinom 2 puta većom od brzine zvuka – skoro kilometar u sekundi – ali su snimci toliko jasni da se mogu videti i rezultirajući zvučni talasi. Pol Everington, tvorac nove kamere, objašnjava njenu svrhu.

«Ceo događaj traje oko 150 mili-sekundi – što je tek malo duže od 10-og dela sekunde.»

Kamera može da se koristi za nalizu problema tokom leta.

«Kao što možete da vidite, projektil ima problema prilikom testiranja, pošto su ova krilca ovde oštećena, kao što vidite.»

Poznat pod imenom TOR, novi raketni sistem je deo projekta modernizacije naoružanja britanske armije. Ipak, do danas, britanske oružane snage nisu kupile ovu novu kameru – za razliku od armija u SAD, Japanu i Nemačkoj – iako je kamera u stanju da registruje sve od leta strele do nadzvučnih projektila.

XS
SM
MD
LG