Linkovi

Ekstremistička grupa Džihad preuzela odgovornost za napad u Tulkaremu


Palestinski bombaš samoubica usmrtio je jednog izraelskog vojnog oficira i dvojicu palestinskih očevidaca na Zapadnoj obali. Palestinski bombaš samoubica razneo se na kontrolnom punktu u blizini grada Tulkarema na Zapadnoj obali. Jedan očevidac je izjavio da su vojnici zaustavili automobil i zatražili od ozača da izadje. Mladić je to učinio, a zatim je aktivirao eksploziv koji mu je bio pričvršćen za telo. Vojska je saopštila da je postavila barikade nakon što je primila obaveštajne podatke da se bombaš samoubica sprema da ilegalno udje u Izrael. Mediji su objavili da je ekstremistička grupa Džihad preuzela odgovornost za taj napad. Medjutim, Izrael optužuje palestinske vlasti, a portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je za Glas Amerike:

«Očekujemo da će se Palestinci pridržavati svojih obaveza , a to je da razoružaju različite terorističke organizacije».

Samoubilački napad preti da uništi desetomesečno primirje, koje ističe u subotu. Šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erekat pozvao je ekstremističke grupe da obnove primirje, poznato na arapskom jeziku kao «hudna».

«I dalje verujemo da ulaganje maskimalnih napora da se održi «hudna», služi interesima obe strane».

Tenzije su povišene i na severu pojasa Gaze , gde Palestinci ulaze u zonu napuštenih jevrejskih naselja kako bi ispaljivali rakete na Izrael. Kao odgovor, Izrael je uspostavio tampon zonu. Dopisnik Džeruzalem posta Metju Gatman:

«To je u suštini zabranjena zona za Palestince, svako ko se pojavi u njoj mogao bi da bude napadnut ili čak ubijen. To je izraelska politika».

Palestinske vlasti osudile su takvu politiku i optužile Izrael da ponovo vrši okupaciju Gaze.

XS
SM
MD
LG