Linkovi

Prevaziđeni frakcijski sukobi u Fatahu


Frakcije vladajućeg Fataha objavile su da su rešile nesporazume i da će podneti jedinstvenu partijsku listu uoči izbora 25. januara. Održavanje izbora je, zbog sukoba u Fatahu, bilo dovedeno u pitanje .

Nakon maratonskih pregovora kojima je posredovao palestinski predsjednik Mahmud Abas, frakcije Fataha dogovorile su se da udruže snage uoči predstojećih izbora za 132-člani parlament.

Na listi koju je Fatah predao pre nekoliko sedmica bila su imena pripadnika takozvane «Stare garde» - uglavnom bliskih pokojnom vođi Jaseru Arafatu i sadašnjem lideru Abasu. Mlađi partijski čelnici koje personifikuje Marvan Barguti, podneli su zasebnu listu i kada je nekoliko stranačkih izbora poništeno, «podmladak» je zapretio bojkotom. Marvana Bargutija, koji trenutno u Izraelu izdržava petostruku doživotnu robiju, podržao je uticajni lider Fataha iz pojasa Gaze, Mohamed Dalan. Dalan je objavio kako je nova, izmenjena izborna lista pobeda reformske frakcije.

Dalan je rekao da ministri, članovi izvršnog odbora i najznačajniji ljudi iz redova «stare garde», shodno sporazumu, neće biti na listi, kako bi se mlađim aktivistima Fataha ukazala jednaka šansa da osvoje mandat na predstojećim izborima. Mnoge iz stare Fatahove garde Palestinci dovode u vezu sa korupcionaškim aferama.

Na nekoliko poslednjih lokanih izbora Fatah je poražen od radikalnog islamskog pokreta Hamas, organizacije koju zvanični Vašington smatra terorističkom, a koja je raskolom u Fatahu postala najjača politička stranka na palestinskim teritorijama.

XS
SM
MD
LG