Linkovi

U Zemljinu orbitu lansiran prvi element evropske satelitske mreže


Evropski tehnološki odgovor na američki navigacijski sistem GPS danas je postao realnost- prvi satelit projekta Galileo je uspešno lansiran u orbitu oko zemlje, gde će mu se , tokom narednih pet godina, pridružiti još 29 satelita koji će zajedno, formiati prvu globalnu civilnu navigacionu mrežu na svetu.

Ono što su Evropljani dugo zagovarali i za šta su angažovali sredstva nekoliko najjačih država Starog kontneta i značajan privatni kapital, danas je dobilo svoju konkretnu potvrdu- raketa Sojuz je sa raketne instalacije u Kazahstanu u orbitu oko zemlje, na visinu od 23.222 kilometra odnela setelit težak 6oo kilograma. Reč je o prvom od 30 sličnih satelita koji će činiti mrežu Galileo- globalni navigacijski sistem koji bi, sem što je prvi takve vrste namenjen samo civilnoj upotrebi, trebao biti 10 puta precizniji od postojećeg, američkog GPS-a, kojem je prvenstvena svrha vojna upotreba.

Evropljani su tako "bacili rukavicu" do sada jedinom sličnom sistemu, na koji su se oslanjali svi svetski uredjaji globalnog poziconiranja- medjutim, već je najavljeno da će dva sistema biti kompatibilni u upotrebi, dok će sami korisnici uvideti razliku, ako je bude. Prema Evropskoj agenciji za za svemirska istraživanja, Galileo će, kada 2010. godine postane operativan, imati preciznost odredjivanja pozicije od jednog metra, moći će pomoći u sletanju aviona, snalaženju na nepoznatoj cesti, kao i u pronalaženju traženog odela u robnoj kući. Oni koji budu imali Galileo čip u svojim mobilnim telefonima, moći se lako svoje mobilne komunikacijske sprave pretvoriti u navigacione uredjaje, snalazeći se u nepoznatom gradu i sl.

Celi Galileo projekat bi, prema planovima, trebao naći upotrebu u najširem civilnom životu, i na najudaljenijim delovima sveta, a cena njegovog stavljanja u pogon se procenjuje na 3 i po milijarde evra.

XS
SM
MD
LG