Linkovi

Možemo li sami da proizvodimo struju?


Odavno je poznato da svaki mehanički rad može da se, uz pomoć generatora, pretvori u struju. Na tom principu rade centrale na vodu, vetar, morske talase i struje, plimu i oseku, ali i one na okretanje pedala nogama i sve druge moguće oblike mehaničkog kretanja.

Jedan istraživač na Univerzitetu države Pensilvanije setio se kako da deo rada koji vrši ljudsko telo u procesu hodanja, pretvori u električnu energiju za pokretanje malih uredjaja ili punjenje baterija. Svoj stari ranac sa okvirom od aluminijuma, koji mu daje neophodnu čvrstinu, prepravio je dodavši mu male tegove na oprugama.

Kako se kukovi osobe koja hoda njišu gore-dole, tako se tegovi kreću gore dole, klizeći po kratkim šinama. Pomoću sistema poluga i zupčanika, sličnog onom za automobilske upravljače, to pravolinijsko kretanje pretvara se u kružno i tako okreće mali generator jednosmerne struje.

Mašina sa kojom su vršeni testovi okretala se brzinom do 5 hiljada obrtaja u minutu i proizvodila čak sedam vati snage, što je više nego dovoljno za, recimo, punjenje baterije za mobilni telefon.

Mnogi sportisti i predstavnici raznih profesija, čiji članovi se često duže kreću sa rancima na ledjima, odmah su izrazili interesovanje. Nema sumnje da bi punjač za baterije koji bi mogao da se pričvrsti za bilo kakav ranac bio veoma koristan deo planinarske opreme. Sličan uredjaj za one koji vole da djuskaju na rok koncertima i u disko klubovima možda bi mogao da pravi baš ozbiljne količine struje.

XS
SM
MD
LG