Linkovi

Kina: Izvoz automobila nadmašio uvoz


Zvanična kineska novinska agencija Hsinhua objavila je da je izvoz motornih vozila, tokom prvih 10 meseci protekle godine, skočio čak 130 procenata – što je za 7 hiljada vozila više od uvoza. Kina u glavnom izvozi kamione i druga jeftina vozila, dok većinu uvoza čine luksuzna vozila iz SAD, Japana i Evrope.

Kako ukazuje Majkl Dan, predsednik konsultantske firme «Automotive Resources Asia», kineski proizviđači planiraju pojavu i na američkom tržištu.

«Trenutno, što se tiče kvaliteta i količine izduvnih gasova, kineski proizvođači još nisu adekvatno osposobljeni da se pojave na američkom tržištu, ali bi već tokom 2007. ili 2008. mogli da vidimo prva kineska vozila u Americi.»

Od drugih vesti iz auto industrije, beležimo da će kompanija Ford na Filipinima investirati 20 miliona dolara u izgradnju fabrike motora na takozvana fleksibilna goriva. U pitanju su motori koji mogu da rade bilo na klasičan benzin, bilo na mešavinu benzina i bio-etanola.

Ford očekuje da će ta fabrika, locirana blizu Manile, u narednih 5 godina proizvesti 100 hiljada motora, ukupne vrednosti oko 100 miliona dolara.

Najveća australijska investiciona banka – Mekkveri – kupila je za iznos od 880 miliona dolara – vlasništvo nad 60% kompanije TBC, odnosno Taiwan Broadband Communications, koja kontroliše oko 12 procenata TV gledališta, a pruža i Internet i telefonske usluge.

Treća po veličini britanska banka – Barklejs – otvorila je svoju prvu ekspozituru u Kini. Kancelarije u Šangaju ponudiće usluge tržišta novca, konverzije valuta, kao i finansiranja dugova.

XS
SM
MD
LG