Linkovi

Sve manje hrišćana u rodnom mestu Isusa Hrista


Svake godine u ovo vreme, hrišćani širom sveta u mislima se okreću Vitlejemu, gradiću na Zapadnoj obali gde je prema hrišćanskoj tradiciji – rodjen Isus Hrist. Hrišćani su živeli u Vitlejemu vekovima, ali neki od njih ga sada napuštaju. Duh Božića ubrzano nestaje zbog krvavog palestinskog ustanka, i podizanja velike izraelske bezbednosne barijere koja je podelila grad. Hrišćanska je tradicija da na Badnje veče ulicama Vitlejema prolaze parade palestinske dece koja veselo marširaju ka trgu Jasli, preko puta Crkve hristovog rodjenja, sagradjene na mestu gde se veruje da je rodjen Isus... Pre svega nekoliko godina, papa Jovan Pavle II održao je misu na Badnje veče u toj crkvi, a desetine hiljada hrišćanskih hodočasnika zakrčilo je ulice Vitlejema. Medjutim, poslednjih godina malo vernika posećuje ovaj grad. Pet godina palestinskog nasilja, takozvane «druge intifade», uništilo je ekonomiju Vitelejema koja se uglavnom zasniva na turizmu. Gradonačelnik Vitlejema, Viktor Bataršeh kaže da nasilje primorava ljude da napuste taj grad, a najteže su pogodjeni hrišćani.

«Zbog stresa, bilo fizičkog ili psihološkog, i loše ekonomske situacije, mnogi ljudi se iseljavaju. Emigriraju i hrišćani i muslimani, mada češće hrišćani, koji su već manjina, i njima je lakše da se isele jer imaju porodice u inostranstvu – u SAD, Južnoj ili Centralnoj Americi, Australiji i Kanadi. Zato je iseljavanje hrišćana očiglednije. Ovaj grad mora da ostane uzor i primer koegzistencije dve religije. Što se više iseljavanja dešava, taj model će se rasipati»

Više od 3.000 hrišćana napustilo je Vitlejem od početka palestinske pobune. Do sredine 20 veka, 90% populacije Vitlejema bili su hrišćani. Medjutim, hiljade muslimanskih izbeglica naselilo se u njemu posle formiranja izraelske države 1948. Danas hrišćani čine 35% populacije.

Stanovnici Vitlejema kažu da 680 kilometara duga izraelska bezbednosna barijera guši njihov grad i da će preseći spori ekonomski oporavak koji je počeo ove godine, kada je nasilje smanjeno posle sporazuma o prekidu vatre izmedju izraelske i palestinske strane. No, predstavnici izraelskih snaga bezbednosti, kao što je potpukovnik Aviv Fajgel, kaže da je nasilje smanjeno upravo zahvaljujući izgradnji te barijere.

«Imajte na umu da je, 2004 godine, polovina Izraelaca koje su ubili Palestinci bila žrtva terorističkih akcija koje su potekle iz Vitelejema. Nova ograda i prilaz Vitlejemu su bezbednosna mera koja nastoji da pronadje ravnotežu izmedju izraelskih bezbednosnih potreba; i značaja i nasledja koji ovaj grad ima u očima hrišćanskog sveta».

Izrael dozvoljava relativno slobodan pristup Vitlejemu iz Jerusalima, ali gotovo svako ko se vraća u Jerusalim, uključujući turiste u velikim autobusima, mora da izadje i čeka u dugačkim redovima, dok se autobusi i prtljag pažljivo pregledaju.

Nadja Hazbun, iz jedne od najvećih hrišćanskih porodica u Vitlejemu, vlasnica je male prodavnice suvenira u blizini trga Jasli. Ona kaže da se turisti, čak i kada posete Vitlejem, ne zadržavaju dugo zbog toga što se taj grad danas povezuje sa nasiljem i restrikcijama.

«Mnoge porodice u Vitlejemu, ne samo moja nego i većina drugih, ne može da obezbedi hranu svojoj deci. Život je ovde izuzetno težak, i zato oni odlaze...», kaže Nadja Hazbun.

Ona dodaje da, iako u poslednje vreme turisti počinju da se vraćaju, njihov broj još nije dovoljan da olakša ekonomske probleme hrišćana u Vitlejemu. Zato Božić u ovom gradu više nije srećan, zaključuje Nadja.

XS
SM
MD
LG