Linkovi

Buš pozvao Amerikance da se sete žrtava uragana Katrina i vojnika u inostranstvu


Predsednik Buš pozvao je Amerikance da se, za vreme Božićnih praznika, sete svojih sugradjana - žrtava uragana Katrina kao i američkih vojnika u Iraku i drugim zemljama.

Predsednik Buš ističe da je Božić vreme radosti i mira, i da je praznična sezona trenutak kada treba izražavati zahvalnost.

«U ovoj velikoj i prosperitetnoj zemlji, treba da budemo zahvalni za toliko toga. Božić nas podseća na naše obaveze da delimo te blagodeti sa drugima. Mnogi naši sugradjani u ovom trenutku pate, i treba da im pružimo ruku pomoći.»

Buš je takodje pozvao Amerikance da se sete žrtava uragana i drugih katastrofa koje su zadesile SAD protekle godine. Predsednik, koji se putem radija obratio naciji iz svog odmarališta u Kemp Dejvidu, poručio je da Amerikanci treba da izraze zahvalnost prema vojnicima koji rizikuju svoje živote.

«Ponosni smo na Amerikance i Amerikanke u našim oružanim snagama, koji čuvaju našu zemlju i brane slobodu širom sveta. U Iraku, Avganistanu i drugde, oni štite našu slobodu šireći slobodu drugih naroda, i svi američki gradjani su zahvalni našim trupama na njihovoj hrabrosti i požrtvovanju»

Predsednik je posebno odao poštu onima koji su dali živote za slobodu, i, kako je rekao, «spasili milione ljudi života tiranije i bola».

A u radijskom obraćanju Demokrata, kongresmen iz Južne Karoline Džejms Klajburn je osudio nedavni zakon koji je usvojen u Kongresu, a kojim se smanjuje izdvajanje iz budžeta za vladine programe za siromašne, dok se proširuju poreske olakšice za bogate.

«Svaki put kada je naša nacija u ratu, američki gradjani iz svih oblasti života pozivani su da načine odredjene žrtve. Ali ne i ovog puta. Dok se naši hrabri vojnici bore da zaštite našu slobodu, Republikanci smanjuju pomoć njihovim porodicama dok ljudima koji lagodno žive daju nepoštene i nepotrebne poreske olakšice».

Predsednik Buš je istakao da su takve olakšice neophodne za dalji rast američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG