Linkovi

Toni Bler će 2005. godinu pamtiti kao možda najtežu u karijeri


Iako je ove godine osigurao svoju treću izbornu pobedu, 2005. će se završiti kao možda najteža za Tonija Blera, dok njegovi problemi nastavljaju da se nagomilavaju. Na svojoj poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare, Bler je u opštim crtama izneo svoj teški politički kurs u budućnosti.

Toni Bler je izgledao umoran na konferenciji za novinare , dan nakon što su rezultati ankete objavljeni u listu Gardijan pokazali da je većina Britanaca sada umorna od njega. Dve trećine ispitanika navelo je da je njegovoj vladi ponestalo energije. U istom istraživanju vodeća opoziciona Konzervativna stranka izbila je sa malom razlikom ispred Blerovih laburista. To je tek drugi put da su konzervativci izbili ispred laburista u anketi ICM-a u poslednjih 12 godina. Toni Bler je odbacio te razočaravajuće rezultate ističući da je isuviše zreo da bi ga zabrinjavala slična istraživanja i da je njegov posao da ostvari svoj zakonodavni plan.

«Laburističku partiju trebalo bi da bude zabrinuta ako bi se pred nama našla neka velika ideja na koju ne bismo umeli da odgovorimo. Ali to se nije desilo. Ono što je pred nama jeste vrlo jednostavan politički izazov. Da li treba da postanemo neka nova Laburistička partija , i to u vrema kada mnogi žele da postanu kao mi, i prepustimo položaj na političkoj sceni nekom drugom? Mislim da to ne bi bila dobra ideja».

Medjutim, Blerov nedavni stav prema budžetu Evropske unije, antiterorističkim zakonima i spornom zakonu o obrazovanju, koštali su ga njegovog rejtinga u zemlji. Irak je takodje imao dubokog uticaja na Blera. Premijer je ponovo upitan o zakonitosti tajnih letova aviona CIA-e sa zatvorenicima, koji su možda sletali u Britaniju. Bler je rekao da ne zna ništa o tome, uprkos činjenici da je bivši američki državni sekretar Kolin Pauel izjavio za BBC , tokom vikenda, da evropske države ne bi trebalo da budu iznenadjene takvim akcijama. Pritisnut pitanjima, Bler je rekao neće dozvoliti bilo kakvu javnu istragu, iako je priznao da nije upoznat sa svim činjenicama.

«Nemam nikakve dokaze koji ukazuju da se dogodilo bilo šta ilegalno ovde, i neću narediti bilo kakvu istragu o tome. Osim toga, nisam dobio bilo kakve dokaze koji bi pokazali da li je to ispravno ili ne».

Bler je dodao da se neće kandidovati na sledećim izborima i naglasio da će sam odlučiti kada će se povući. Medjutim, 2005. godina je bila teška za njega, dok 2006. izgleda da će biti još teža. Mnogi članovi Laburističke stranke sve češće ga smatraju za opasan balast i kažu da im je novogodišnja želja je da što pre ode sa položaja.

XS
SM
MD
LG