Linkovi

Bono, Bil i Melinda Gejts ličnosti godine u izboru magazina Tajm


Američki magazin Tajm je najavio da će milijardere Bila i Melindu Gejts i irsku rok zvezdu iz grupe U-2 Bonoa proglasiti ličnostima godine zbog njihovog rada na suzbijanju globalnog siromaštva i poboljšanju opšte zdravstvene zaštite u svetu.

Trio ”ličnosti 2005. godine“ na najbokji je način iskoristio svoju slavu i lično bogatstvo - da se pozabavi problemima mnogih nacija i miliona ljudi. Proteklih pet godina, najveća svetska privatna humanitarna organizacija, Fondacija Bila i Melinde Gejts sa sedištem u Sijetlu u saveznoj državi Vašington, radi na promociji bolje zdravstvene zaštite i globalnog obrazovanja. Jedan od glavnih ciljeva ove fondacije - koja raspolaže sa preko pola milijarde dolara - jeste razvoj vakcina protiv malarije. Ta bolest usmrti preko milion ljudi godišnje - uglavnom dece u siromašnim krajevima Afrike.

”S obzirom na to da se situacija sa malarijom pogoršava, postoje tri intervencije u koje moramo uložiti više resursa. Mreže za krevete bi uveliko poboljšale situaciju. Zatim bolji lekovi puno znače, a isto tako i finansiranje istraživanja jer, u budućnosti će biti razvijena vakcina, samo ne znamo tačno kada“, kaže Gejts.

On ističe da je malarija relativno neprimećena u razvijenom svetu. Samo svetska organizacija daje više para za vakcinu protiv malarije od Fondacije Bila i Melinde Gejts:

Bil Gejts veruje da će ”jednoga dana svi ljudi, bez obzira gde su rodjeni, biti u stanju da imaju zdrav život.“

Bil i Melinda Gejts su često vodili humanitarne kampanje sa Bonom, pevačem irskog rok benda U2. Bono je vrlo dobro poznat ne samo po svojoj muzici, već i po svom aktivizmu - kao veliki zagovornik otpisivanja duga trećem svetu. 2005.godine on je nominovan i za Nobelovu nagradu i trebalo je da bude jedan od favorita za predsednika Svetske banke.

Njegov ovogodišnji aktivistički rad obuhvata veoma cenjene ”klik“ reklame u kojima slavne ličnosti naglašavaju problem velikog siromaštva u svetu. Svaki Klik simbolizuje smrt deteta u svetu u razvoju. Jedno dete umre svake tri sekunde u siromaštvu. Ove reklame su bile deo kampanje pred samit G-8 u Sskotskoj kojom se ohrabuje javnost da izvrši pritisak na politiccare da na samitu obećaju da će finansirati smanjenje siromaštva za pola do 2015.godine.

Ne tražimo novac već njihov glas, kaže Bono

U više navrata naglašavao je da je siromaštvo pitanje koje definiše 21. vek.

”Ovo je trenutak, ovo je generacija koja želi da bude zapamćena po nečemu. Šta drugo će biti pamćeno za 50 godina - Internet, rat protiv terorizma? Da li će ovo biti generacija koja će zapravo reći NE glupom siromaštvu, ekstremnom siromaštvu, smrti dece zbog neuhranjenosti u dvadest prvom veku. Mislim da je to generacija po kojoj ja želim da budem pamćen”, kaže Bono...

Časopis Tajm tradicionalnio proglašava Ličnost godine - više od 8 decenija – to je obično osoba koja je, po mišljenju uredništva lista - imala najveći uticaj na vijesti u toj godini.

XS
SM
MD
LG