Linkovi

Admiral Ulrik podseća da je puna saradnja sa Hagom uslov članstva u NATO


Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Hari Ulrik u razgovoru sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem ponovio da je za prijem Srbije i Crne Gore u NATO program Partnerstvo za mir neophodno da Beograd u potpunosti ispuni obaveze prema Haškom tribunalu.

Ministar Drašković je posle sastanka ocenio da je to verovatno pogrešna politika jer se taj način cela država proizvodi u taoca jednog, dvojice, trojice begunaca od pravde i da bi možda bio bolji obrnut put i da bi se begunci pre našli pred zakonom kada bi naša država bila u Partnerstvu za mir, ali je odgovor, na žalost kaže Drašković bio veoma jasan da nema ni govora o pridruživanju Partnerstvu za mir dok u potpunosti ne bude uklonjena Haška prepreka.

Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je da vojne službe nemaju informacije gde se krije Ratko Mladić i dodao da je bilo mnogo spekulacija zvaničnika vlasti o mogućim rokovima za izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Povodom spekulacija o rokovimaa za izručenje Ratka Mladića predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je neodgovorno davati izjave da će on biti u Hagu do 15. decembra ili do 15. januara jer bi to onda značilo da se sa njim vode pregovori.

Ljajić je rekao da su Nacionalnom savetu dostavljena tri zahteva iz Haga koja navodno nedostaju iz dosijea Ratka Mladića.

Haško tužilaštvo traži odluku Vojne pošte u Banjaluci iz marta 2002. godine kojom se Mladić otpušta iz vojne službe, zatim poštansku dostavnicu iz juna 2002. godine koja sugeriše da su u Vojsci Jugoslavije tada znali gde se on krije pošto je on potpisao tu dostavnicu i svu dokumentaciju u vezi s kontrolom koju je Vojska imala nad Mladićem.

Vojska je, preko Nacionalnog saveta, odgovorila Tribunalu da to nisu delovi Mladićevog dosijea i da ne poseduje dokumentaciju o te tri stvari, rekao je Ljajić.

XS
SM
MD
LG