Linkovi

U Crnoj Gori i danas su u centru pažnje stavovi Venecijanske komisije


Nakon domaćih analitičara i političkih partija, danas su se o predloženim pravilima izjasnili međunarodni eksperti koji su se bavili ili bave odredbama Zakona o referendumu.

Stav Venecijanske komisije iznijet u Nacrtu mišljenja o crnogorskom referendumu identičan je sa onim koji je Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava saopštila 2001. godine, kazao je bivši šef kacelarije OEBS-a u Podgorici Rudolf Bogner.

On je rekao da očekuje da će ta Kancelarija pratiti referendum, kao i da ne misli da će biti posebnih primjedbi.

"Pitanje je kako će se pripremiti referendum. Mislim da crnogorska Vlada ima namjeru da učini sve kako bi se taj proces realizovao prema demokratskim standardima", naveo je Bogner.

On smatra da crnogorska Vlada ima i kapaciteta da taj posao iznese do kraja, obezbjeđujući pritom mir i stabilnost i ispunjavanje demokratskih pravila i načela.

Bogner je zaključio da će nakon referenduma nestati čak i one prepreke koje sada postoje ozmeđu Srbije i Crne Gore - carine, granice, različite valute, kao i nefunkcionisanja platnog prometa.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Državnoj zajednici Mauricio Masari tvrdi da je vladama Crne Gore i Srbije ponuđeno formiranje saveza nezavisnih država kao alternativa crnogorskom referendumu, što zvanični Beograd nije prihvatio.

On nije precizirao ko je iz međunarodne zajednice to predložio vladama dvije zemlje. Takvo rješenje Srbiji ponudila je crnogorska vlast i ta opcija otvorena je i poslije referenduma o crnogorskoj nezavisnosti.

Masari smatra da bi pridruženje Evropskoj uniji bilo "možda" bolje u okviru Državne zajednice, ali da će u OEBS-u prihvatiti i poštovati sve što bude rezultat dogovora dvije strane.


XS
SM
MD
LG