Linkovi

103 osobe poginule u Nigeriji kada se avion srušio pri sletanju u južni grad Port Harkort


103 osobe poginule u Nigeriji kada se avion srušio pri sletanju u južni grad Port Harkort

103 osobe poginule su u Nigeriji kada se avion domaćeg avioprevoznika srušio pri sletanju u južni grad Port Harkort. Nesreću je preživelo sedmoro od 110 putnika. Prema svedočenjima očevidaca, avion, koji je dolazio iz prestonice Abudže, spuštao se po olujnom vremenu i zapalio prilikom sletanja. Medju putnicima je bio i veliki broj srednjoškolaca. U toku je istraga uzroka nesreće. Avio industrija Nigerije je proteklih meseci predmet ozbiljnih kritika zbog nedavnihteških avionskih nesreća. U oktobru se avion domaćeg prevoznika Belvju Erlajnz srušio posle poletanja u Lagosu, pri čemu je stradalo 117 ptunika a uzrok katastrofe još nije utvrdjen. Dvoje ljudi je poginulo u novembru kada se privatni avion srušio u gradu Kaduna.

Sudbina četvorice zapadnih talaca u Iraku i dalje nepoznata

Sudbina četvorice zapadnih talaca u Iraku i dalje je nepoznata na dan kada su kidnaperi najavili da će ih pogubiti ukoliko svi irački zatvorenici ne budu pušteni iz američkih i iračkih zatvora u toj zemlji. Američka vojska objavila je da je pustila 238 zatvorenika iz zatvora Abu Graib i Kamp Buka (Camp Bucca) ali da oni nisu oslobodjeni zbog zahteva otmičara. U medjuvremenu, još jedna žrtva kidnapovanja, egipatski radnik koji je juče otet u Tikritu, pronadjen je mrtav severn od tog grada, dok je četvoro američkih vojnika poginulo je u današnjim napadima u Bagdadu i okolini.

Anti-ratne demonstracije u Londonu

Nekoliko stotina anti-ratnih demonstranata danas se okupilo u Londonu pozivajući na okončanje rata u Iraku koji smatraju «nelegalnim i nemoralnim sukobom u kome se ne može pobediti». Političar iz Laburističke stranke, Toni Ben, izjavio je na skupu koji je organizovala koalicija «Zaustavite rat», da anti-ratno raspoloženje raste u SAD i Britaniji. Medju učesnicima protesta su Hasan Zergani Hašim, portparol radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra, kao i Amerkanka Sindi Šien, koja je nedeljama kampovala kod ranča predsednika Buša u Teksasu, izražavajući protivljenje ratu u kome je izgubila sina.

Dodeljene Novelove nagrade

Švedski kralj Gustav uručio je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju i ekonomiju laureatima na ceremoniji u Stkoholmu. Izdavač dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Harolda Pintera, primio je nagradu u ime tog književnika koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje uručenju nagrada. Nekoliko sati ranije, u Oslu je šef medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej primio Nobelovu nagradu za mir, koja je dodeljena njemu lično, kao i rganizaciji koju predvodi. El Baradej je izjavio da se čovečanstvo suočava sa izborom izmedju nuklearnog oružja i opstanka, i da, ako svet želi da izbegne samouništenje, u njemu nema mesta nuklearnom oružju.

Iran će nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma

Šef iranske nuklearne agencije, Golamreza Aghazadeh izjavio je da će njegova zemlja nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, ali ne dok traju nuklearni pregovori sa medjunarodnom zajednicom. On je poručio novinarima u Teheranu da nema sumnje da će Iran jednog dana nastaviti proizvodnju nuklearnog goriva i da je vlada izdvojila sredstva za izgradnju nove nuklearne elektrane od 360 megavata, ali da će za njenu izgradnju biti potrebno sedam godina. Za to vreme, u Beu je američki ambasador u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Gregori Šult, izjavio za Asošijejted Pres da saopštenje Teherana pokazuje da je Iran danas najveća pretnja naporima da se spreči širenje nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG