Linkovi

Srbija mora da poboljša saradnju sa Haškim tribunalom


U Beogradu nema reakcija zvaničnika na opomene međunarodne zajednice da posle hapšenja Ante Gotovine Srbija mora da poboljša saradnju sa Haškim tribunalom jer u suprotnom mogu biti prekinuti pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović izjavio je da je Srbija i Crna Gora posle hapšenja Gotovine dužna da uloži još veće napore i što pre ispuni svoje preostale obaveze prema Hagu kako ne bi bila ugrožena budućnost procesa njenog evropskog i evroatlantskog pridruživanja.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da je Srbija i Crna Gora posle hapšenja hrvatskog haškog begunca Ante Gotovine propustila priliku da više napreduje ka evropskim integracijama. Voleo bih kao prijatelj Srbije i Crne Gore i kao ambasador u Beogradu da je beogradska vlada prva postigla taj cilj - uhapsila Ratka Mladića i pomogla u hvatanju Radovana Karadžića, rekao je Majkl Polt i dodao da je hapšnje Gotovine primer šta Srbija treba da uradi, da pokaže gde je Mladić, jer je Hrvatska upravo to učinila.

I šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore i Francuske Vuk Drašković i Filip Dust-Blazi istakli su neophodnost pune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom. Filip Dust-Blazi ocenio je da je sveobuhvatna saradnja sa Haškim sudom uslov na putu potpisivanja Sporazuma o asocijiaciji i stabilizaciji sa EU, a ministar Drašković je tim povodom rekao da u predstojeće događaje država ulazi sa oslabljenom pozicijom. Za činjenicu da smo jedina država koja nije isporučila haške optuženike ne smemo i ne možemo optuživati bilo koga osim nas, rekao je Drašković.

A samo dan posle posete glavne tužiteljke Haškog tribunala, vlasti u Beogradu pronašle su sedam stranica koje su nedostajale u dosijeu Ratka Mladića. Taj dokument Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom predao je haškom tužilaštvu, a predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić je tim povodom dodao da to predstavlja konkretan dokaz saradnje sa tribunalom i ispunjavanje obaveza koje su preuzete prilikom posete Karle del Ponte.

XS
SM
MD
LG