Linkovi

Sanader poručio da neće dopustiti nasilne proteste i nerede


Premijer Hrvatske Ivo Sanader poručio kako vlada razumije emocije građana kada je u pitanju hapšenje generala Gotovine ali da neće dopustiti nasilne proteste i nerede.

Oko hiljadu pristalica generala Gotovine sinoć su protestovali u centru Zagreba, a kada su demonstranti uz uvredljive poruke na račun HDZ-ove vlasti i predsjednika Mesića počeli bacati kamenje na zgradu vlade intervenisala je policija koja je privela 11 demonstranata.

Nasilni antivladini protesti trajali su cijelu noć i na području Zadra gdje su demostranti ,uglavnom mlađe dobi, iskazivali svoj revolt postavljajući balvane na saobraćajnice i paleći automobile i automobilske gume. U međuvremenu, udruženje hrvatskih ratnih veterana za nedjelju u 12 sati najavilo je masovna protestna okupljanja u svim većim hrvatskim gradovima. Komentarišući sinoćnje incidente premijer Sanader je rekao kako razumije emocije građana jer general Gotovina ima velike zasluge u odbrani Hrvatske, ali je upozorio da ulica neće pomoći generalu Gotovini i da vlada neće dopustiti haos i nerede.

Sanader je poručio kako će njegova vlada svim pravnim sredstvima odbraniti istinu o domovinskom ratu za razliku od demonstranata koji se rukovode nekim drugim interesima i samopromocijom.

Hrvatski ministar pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je najavila da će se Hrvatska putem institucije prijatelja suda aktivno uključiti u suđenje generalu Gotovini i pokušati negirati krajnje neprihvatljive navode iz optužnice kao što je ona da je operacija Oluja predstavljala udruženi zločinački poduhvat u cilju protjerivanja Srba.

Inače, prema rezultatima ankete koju je provela agencija Puls 61 odsto anketiranih hrvatskih građana smatra da je hapšenje generala Gotovine loša vijest za Hrvatsku, samo 14 odsto anketiranih smatra da je to dobra vijest, dok ostali anketirani nemaju stav po tom pitanju.


XS
SM
MD
LG