Linkovi

Četvrt veka od ubistva Džona Lenona


Prošlo je četvrt veka od ubistva Džona Lenona ali njegova muzika i ličnost još imaju snažan uticaj na sve koji su odrasli sa njegovom muzikom, kao i na naredne generacije.

Obeležje nazvano “Strawberry Fields”, posvećeno sećanju na Džona Lenona, nalazi se u njujorškom Central parku, svega pedesetak metara od Zgrade “Dakota”, u kojoj je živeo i ispred koje je umro. Pre dve i po decenije, jedan poremećeni obožavalac je uspeo da se približi svom idolu i - ubije ga.

Džon Lenon je u ranom periodu “Bitlsa” napisao melanholičnu pesmu ”In my life“. Melodija te pesme je u oštrom kontrastu sa sladunjavim tekstom karakterističnim za to vreme. Leri Kejn, autor knjige “Lenon Revealed” - “Razotkriveni Lenon”, koji se upoznao sa ovim “Bitlsom” tokom američke turneje slavne grupe, piše da je Lenon bio veoma gnevan i ogorčen tokom najvećeg dela svog života. Uprkos tome, dodaje Kejn, Lenon je bio jedan od najneverovatnijih ljudi koje je upoznao.

Imagine mosaic in the Strawberry Fields section of New York's Central Park" hspace=2 src="/serbian/images/ap_imagine_ny_lennon_195_eng_8dec05.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>Lenon je stvarao i politički angažovanu muziku i poeziju. Urednik časopisa “Njuzvik” Džef Giles, potvrđuje da je Lenon bio hrabra ličnost koja je veoma rano počela da zauzima političke stavove. Koristio je to u muzici, jer je želeo da ona bude i politički značajna.

Kompoziciju “Give Peace a Chance”, Lenon i Joko Ono su snimili početkom 1970-ih, u jednom montrealskom hotelu, u kojem su zajedno sa prijateljima i saradnicima, priredili mirovni hepening i proveli nedelju dana u krevetu.

Jedan od presudnih momenata u Lenonovoj karijeri je bilo preseljenje u Njujork, 1971. i početak bračnog života sa Joko Ono.

Lenon je 1975, u svojoj 35. godini, prestao da komponuje i snima, da bi se posvetio ulogama supruga i oca. Pet godihna kasnije, 1980, bračni par Lenon-Ono je snimio album pod naslovom ”Double Fantasy“, a kompozicija sa tog albuma ”Starting Over“, bila je poslednji Lenonov snimak.

XS
SM
MD
LG