Linkovi

Crnogorski državljani koji žive u Srbiji nemaju pravo da glasaju na referendumu


Crnogorski zakon o referendumu predviđa da je za nezavisnost potrebno da glasa 50 plus 1 od broja izašlih. Član Venecijanske komisije Srđan Darmanović kaže da je Komisija preporučila da samo građani koji žive u Crnoj Gori mogu da glasaju na referendumu i da je potrebno da izlaznost bude preko 50 odsto birača da bi referendum bio validan.

To objašnjava i Aleksandar Simić, savetnik predsednika vlade Srbije:

"Tačkom 39 nacrt mišljenja komisije je jasno rečeno da na referendumu o nezavisnosti Crne Gore za nezavisnost mora da se izjasni više od 50 odsto birača upisanih u birački spisak Crne Gore. Što se tiče učešća državljana koji nisu upisani u birački spisak i koji žive u Srbiji, u jednom velikom razmatranju Venecijanska komisija je ipak stala na stanovište da, zato što ne postoje odgovarajući primeri uporedno u praksi, ne mogu da stanu na stanovište da ti ljudi imaju pravo da učestvuju u referendumu."

Venecijanska komisija je, međutim, pozvala glavne političke snage u Crnoj Gori da se dogovore o neophodnoj većini za odluku o crnogorskoj nezavisnosti. Venecijanska komisija trebalo bi da usvoji zaključke svojih eksperata o usaglašenosti crnogorskog Zakona o referendumu sa međunarodnom praksom, na sjednici tog tela zakazanoj za 16. i 17. decembar u Veneciji. Nakon toga, zaključke tog tijela trebalo bi da potvrdi Savjet ministara Evropske unije, čime oni postaju zvaničan stav Unije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da je Venecijanska komisija donela odluku u skladu sa svojim ugledom i dignitetom i potvrdila da crnogorski Zakon o referendumu sledi standarde međunarodne zajednice jer utvrđuje cenzus izlaznosti od 50 odsto plus jedan i većinu za donošenje pozitivne odluke.

Prema njegovim rečima, Venecijanska komisija je pokazala i pozitivan odnos ukoliko bi se dogovorila veća formalna većina za prihvatanje referendumske odluke, a koja bi morala da bude dogovor vlasti i opozicije.

Crnogorski zakon o referendumu je u preporukama Venecijanske komisije dobio zeleno svetlo i sada se očekuje dijalog sa opozicijom, ocenio je danas predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Opozicija smatra da je preporukama Venecijanske komisije, koje predviđaju minimalnu kvalifikovanu većinu od 50 odsto registrovanih birača koji bi morali da glasaju za nezavisnost da bi referendum bio validan, projekat Mila Đukanovića otpremljen u prošlost.


XS
SM
MD
LG