Linkovi

Susretom evropskih i NATO ministara otvora se sutrašnja diplomatska aktivnost  u Briselu


Večerašnjim susretom evropskih i NATO ministara otvoriće se, na neki način, sutrašnja živa diplomatska aktivnost u Briselu, gde se susreću ministri spoljnih poslova NATO. Pored ostalog, razgovaraju i o ulozi Alijanse u rešaavnju kosovskog pitanja. Pre toga, za istim stolom će se naći evropski komesar za proširenje, Ren, predsednik Srbije, Tadić, premijer CG Djukanović i ministar spoljnih poslova BiH Ivanić, a razgovaraće se o evropskim prespektivama Zapadnog Balkana.

Aktvnu ulogu NATO u rješavaju pitanja budućnosti Kosova najavio je više puta sam generalni sekretar Alijanse, Jap de Hop Shefer, koji je, zajedno sa članicama vojnog saveza, kako se približavaju pregovori, sve jasniji u odredjenju- sem vojno-stabilizacijske uloge na Kosovu, NATO će se i politički uključiti u pregovore.

O tome bi trebalo biti više reči tokom sutrašnjeg redovnog sastanka NATO ministara- veruje se, prema najavama zvaničnika Saveza, da će , sem predstavnika u Kontakt plus grupi, NATO imati i svoje mesto u pregovaračkom timu Martija Ahtisarija.

Pored ovoga, o dovodjenju Balkana u "evropsku maticu" će sutra razgovarati zvaničnici Komisije i regiona- komesar za proširenje , Oli Ren, te predsednik Srbije, Boris Tadić, premijer CG, Milo Djukanović, ministar spoljnih poslova BiH, Mladen Ivanić, kao i šef Delegacije Spoljno političkog komiteta EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak.

Očekuje se da će tokom poslepodneva zvaničnici Srbije i Crne Gore imati odvojene susrete sa komesarom Renom , kao i sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom.


XS
SM
MD
LG