Linkovi

Bela kuća: Poređenja rata u Iraku i Vijetnamu su pogrešna i šalju loš signal američkim trupama


Bela kuća je saopštila da predsednik opozicione Demokratske stranke, Hauard Din, šalje pogrešnu poruku američkim trupama u Iraku, govoreći da neće pobediti u ratu u toj zemlji. O tome izveštava izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns.

Predsednik Demokratske stranke Hauard Din je kao gost jedne radio stanice u Teksasu rekao da ga rat u Iraku podseća na vijetnamski rat, sukob u kojem su američki lideri neprekidno predviđali pobedu.

«Ideja da ćemo pobediti u ovom ratu je sasvim jednostavno rečeno pogrešna.»

Din je podsetio da su hiljade hrabrih američkih vojnika izginule u Vijetnamu, jer su američki zvaničnici bili tvrdoglavi da priznaju šta se u stvari događa.

"Svi su neprekidno govorili, ‘još samo jedna godina, treba samo ostati na kursu, pobedićemo".

Portparol Bele kuće, Skot Meklelan, kaže da je to pogrešna poruka američkim vojnicima u trenutku kada su oni – kako se izrazio – «na ivici istorijskog uspeha», dok se irački birači spremaju da iduće nedelje izađu na izbore za novu skupštinu. Na molbu da prokomentariše Dinovu izjavu, predsednik Buš je rekao da američke trupe treba da znaju da je američki narod uz njih.

«Znam da ćemo da pobedimo i naše trupe treba da čuju ne samo da imaju podršku, nego i da imamo pobedničku strategiju. Naravno, ima i onih koji su pesimisti, to su znate političari koji žele da zarade poene, ali naša strategija će nas dovesti do pobede.»

Predsednik je rekao da shvata da će se o Iraku raspravljati i da ima političara koji će pokušati da izvuku korist iz te rasprave, ali je istakao da ogromna većina Amerikanaca stoji iza vojske Sjedinjenih Država. To je poruka koju je i potpredsednik Ričard Čeni doneo američkim vojnicima koji su se nedavno vratili sa ratišta. On je juče (Tuesday) govorio u jednoj armijskoj bazi u državi Njujorku, u okviru kampanje koju je Bela kuća preduzela da bi preokrenula javno mnjenje u trenutku u kojem ankete pokazuju da većina Amerikanaca sada smatra da je rat bio greška. Pojedine demokrate traže da se američke trupe vrate kući, a potpredsednik kaže da će se to dogoditi tek kada komandanti na terenu odluče da je postignuta dovoljna bezbednost, a ne kada to zatraže političari.

«To bi bilo do krajnosti nerazborito – pobeda za teroriste, loše za irački narod i loše za Sjedinjene Države. Otići iz zemlje pre nego što je posao završen bilo bi isto što i predati Irak bombašima i ubicama. Zemlja bi se vratila vladavini tirana, postala veliki izvor nestabilnosti na Bliskom istoku i područje za pripremanje sve većih napada na Ameriku i ostale civilizovane zemlje.»

Potpredsednik je to rekao u Fort Dramu, bazi u koju se prošlog meseca vratilo tri hiljade pripadnika 42. pešadijske divizije, dok su preostale tri hiljade vojnika iz iste baze ostale u Iraku.

Nastavak suđenja Sadamu Huseinu

Na sudjenju Sadamu Huseinu i njegovim saradnicima u Bagdadu danas je svedočilo još petoro Iračana. Prva je iskaz dala šiitska muslimanka koja je, kao zaštićeni svedok, bila skrivena iza zavese dok joj je glas elektronski izmenjen.

Ona je jecajući ispričala kako je, kao 16-godišnjakinja, bila uhapšena, mučena i držana u zatvoru četiri godine posle atentata na Sadama Huseina u gradu Dudžail. Iskaz je dalo još četvoro svedoka iz Dudžaila, medju kojima i Iračanin koji je opisao kako su njega i njegove rodjake Sadamovi agenti tukli 19 dana, i koji je zatim proveo tri godine u jednom zatvoru u pustinji. Sudjenje Sadamu Huseinu nastavlja se u sredu.

XS
SM
MD
LG