Linkovi

Ibrahim Al Džafari razgovarao sa Djuničirom Koizumijem


Od Japana se očekuje da obrati pažnju na zahtev iračkog premijera, koji je trenutno u Tokiju, o produženju mandata japanskih neborbenih trupa koje su rasporedjene u južnom Iraku. Poseta se, inače, odvija u vreme kada Japan počinje da igra veću ulogu u bliskoistočnoj diplomatiji.

Irački premijer Ibrahim Al Džafari sastao se danas sa japanskim premijerom Djuničirom Koizumijem. Irački zvaničnik je podsetio na poziv, koji je uputio irački ministar inostranih poslova tokom svoje posete Tokiju pre deset dana, da Japan produži svoje vojno prisustvo u Iraku. Japan ima oko 600 pripadnika neborbenih jedinica u blizini Samavaha, u južnom Iraku.

Dozvola za njihov boravak ističe sredinom ovog meseca. Japanska vlada će u utorak da glasa o produženju misije, samo nedelju dana pre iračkih parlamentarnih izbora 15. decembra. Portparol japanskog ministarstva inostranih poslova Tomohiko Tanigući izjavio je da će se vlada verovatno suglasiti sa iračkim zahtevom za produženje misije.

«Bilo bi prilično glupo ako bismo sada rekli da nismo zainteresovani da radimo one stvari koje smo radili i do sada, u trenutku kada Iračani ulaze u najkritičniju fazu svog razvoja.»

Japan, koji nema mnogo prirodnih bogatstava, oduvek je bio u prijateljskim odnosima sa arapskim državama bogatim naftom. Sada premijer Koizumi ozbiljno namerava da preuzme aktivnu ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu. On se sprema da idućeg meseca započne desetodnevnu turneju po Izraelu, palestinskim teritorijama i Turskoj.

XS
SM
MD
LG