Linkovi

Video igre su biznis koji ima godišnji obrt od 27 milijardi dolara


«Majkrosoft» je nedavno u prodaju pustio svoju najnoviju verziji konzole XBOX, pod nazivom 360. Uprkos nekim žalbama potrošača da dolazi do tehničkih problema, u prodavnicama polako ponestaje ovih konzola, i ne očekuje se da će se potražnja u neko skorije vreme smanjiti.

Danju… noću… na kiši i suncu… ljudi su prkosili vremenskim prilikama i stali u redove širom SAD kako bi se dočepali najnovije konzole za video igre – Majkorosoftovog XBPX-a 360.

Ona je manja, doteranija i savršenija od svog prethodnika XBOX-a, koji se pojavio 2001. godine. Za okorele igrače, to je nešto što ne smeju da propuste. Jedan od njih, Majkl Futer kaže da je on od onih koji moraju da kupe konzolu prvog dana.

XBOX 360 postavio je nove standarde kada je reč o video igrama,. Pored živopisne grafike i unapređenih onlajn kapaciteta, XBOX 360 reprodukuje DVD-jeve i muziku. To je pravi entertainment centar. Potpredsednik marketinga za elektronsku umetnost, Džef Karp kaže:

«Ono što ćete shvatiti jeste da XBOX 360 odlično ide uz High Definition televizore. On će baš umeti da na pravi način iskoristi snagu HD TV-a. Ove igre će na njima baš oživeti».

Pitate se koliko košta jedna ovakva kutija? Verzija bez dodataka prodaje se za 299 dolara, a za 100 više, premijum pakovanje sa sobom nosi i hard drive od 20 gigabajta, bežične komande i headset za igranje on-line. Međutim, konzola se povremeno pojavljuje na popularnom Internet sajtu za aukcije - e-Bay, i košta mnogo više. Jedan kupac je navodno kupio konzolu za neverovatnih 10 hiljada i 600 dolara.

Čak se i Holivud umešao u sve to. Na žurci povodom puštanja u prodaju novog proizvoda, američki reper Snup Dog priznao je da je «navučen» na XBOX 360.

Na pitanje, kada je poslednji put igrao, Snup Dog odgovara:

«Pre sat i po vremena. Igram se na dnevnoj bazi».

Zaljubljenici u video igre u Evropi i Aziji na svoj primerak nove konzole XBOX 360 čekaju nešto duže. U Evropi je prodaja počela 2. decembra, a u Aziji počinje 10. ovog meseca. Majkrosoft očekuje da će njegov novi proizvod biti veoma tražen tokom predstojeće praznične sezone, a predsednik odeljenja za zabavu softverskog giganta Robi Boš kaže da je to samo početak.

«Sigurno da se radi o meinstrim mediju. Svakako da se širi brže od bilo kojeg drugog oblika zabave i milsimo da ima neverovatnu perspektivu», rekao je Boš.

Kompanija Majkrosoft koja dominira u proizvodnji softvera počinje da širi svoj hardverski biznis na račun japanskih rivala Sonija i Nintenda. Soni je svetski lider zu prodaju konzola za video igre i očekuje se da će tokom sledeće godine u prodaju pustiti najnoviju verziju Playstation-a.

XS
SM
MD
LG