Linkovi

Pobunjenici u Bagdadu nameravali da ispale četiri rakete na zgradu suda


Pobunjenici u Bagdadu nameravali da ispale četiri rakete na zgradu suda

Razgnevljena masa iračkih šiita naterala je danas bivšeg premijera Ijada Alavija, inače takodje šiita, da prekine svoju posetu džamiji imama Alija, u svetom šiitskom gradu Nadžafu. Poseta je bila deo predizborne kampanje Alavija koji se takmiči za mesto poslanika u novom iračkom parlamentu. Alavi je izjavio da je incident zapravo bio atentat na njega. U medjuvremenu, iračke vlasti su saopštile da su osujetile napad na zgradu u kojoj se održava sudjenje svrgnutom iračkom lideru Sadamu Huseinu. Prema saopštenju vlade, pobunjenici su nameravali da ispale četiri rakete na zgradu suda sutra, kada se nastavlja sudjenje Sadamu Huseinu.

Merkel pozvala otmičare koji drže jednu Nemicu u Iraku da je odmah oslobode

Merkel je izjavila za nemački list «Bild am Zontag» da vlada čini sve što je u njenoj moći da oslobodi Suzan Osthof i njenog vozača, Iračanina, koji su nestali pre devet dana. Otmičari su zapretili da će ih ubiti ukoliko Nemačka ne odustane od podrške iračkoj vladi.

Magazini «Špigl» i «Fokus» objavili su da je ultimatum otmičara istekao u petak. Nemački ministar inosranih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da Nemačka nije mogla da uspostavi kontakt sa otmičarima.

Kondoliza Rajs će reagovati na izveštaje o tajnim američkim zatvorima u Evropi

Bela kuća je saopštila da će državni sekretar Kondoliza Rajs reagovati na izveštaje o tajnim američkim zatvorima u evropskim zemljama tokom svoje predstojeće evropske turneje. U intervjuu za tv mrežu Foks savetnik za nacionalonu bezbednost Stiven Hedli demantovao je tvrdnje da se strani osumnjičenici za terorizam šalju u druge zemlje kako bi bili mučeni, naglasivši da je njihov tretman u skladu sa američkim zakonima i medjunarodnim obavezama. Hedli je rekao da će se državi sekretar, kako se izrazio, temeljito pozabaviti tvrdnjama o tajnim zatvorima i drugim pitanjima prilikom predstojećih poseta Nemačkoj, Rumuniji, Ukrajini i Belgiji. Hedli je dodao da će sekretar Rajs upozoriti da terorizam ugrožava sve zemlje i da je potrebna medjunarodna saradnja u cilju uklanjanja te opasnosti. Stiven Hedli je odbio da potvrdi ili demantuje tvrdnje da Centralna obaveštajna agencija ima nekoiko tajnih zatvora u evropskim zemljama, kao i tvrdnje da se osumnjičeni teroristi tajno prebacuju avionima kroz vazdušni porostor evropskih zemalja.

Pet osoba ranjeno u okršaju snaga bezbednosti sa islamskim ekstremistima u Alepu

Sirijske vlasti su saopštile da je najmanje pet osoba ranjeno u okršaju snaga bezbednosti sa naoružanim islamskim ekstremistima u Alepu, u severozapadnom delu zemlje. Sirijska zvanična novinska agencija izveštava da je do sukoba došlo kada su snage bezbednosti sledile osumnjičene teroriste koji su nameravali da izvrše napade u gradu. Proteklih meseci bilo je nekoliko izveštaja o oružanim sukobima sirijskih snaga i ekstremista. U dva takva sukoba u septembru navodno je ubijeo šest ekstremista.

Dve ankete Nazarbajevu daju najmanje 85 odsto glasova sa današnjih izbora

Najmanje tri ankete izlaznosti na predsedničke izbore u Kazahstanu nagoveštavaju da će dosadašnji predsednik Nursultan Nazarbajev ostati na vlasti narednih sedam godina. Dve ankete Nazarbajevu daju najmanje 85 odsto glasova sa današnjih izbora , a njegovom glavnom protivniku, opozicionom lideru Zarmakanu Tujakbaiju daju drugo mesto sa oko 8 odsto glasova. Treća anketa medjutim, Nazarbajevu daje 77 odsto glasova, a 13 i po odsto Tujakbaiju. Centralna izborna komisija je sopštila da je dva sata pred zatvaranje biračkih mesta na izbore izašlo 68 odsto glasača. Preliminarni rezultati očekuju se u ponedeljak. Više od 15 hiljada posmatrača nadgleda izbore, uključujući posmatrače OEBS-a, koji je izrazio rezerve povodom pravednosti izborne kampanje.

Kineski premijer Ven Djiabao u četvorodnevnoj poseti Francuskoj

Ven je danas obišao postrojenja Erbasa u kojima se proizvodi Super džambo džet tipa A380. Kineski premijer je potpisao okvirni ugovor sa Erbasom o različitim zajedničkim projektima, uključujući i mogućnost podizanja postrojenja za montažu aviona u Kini. Kina je kupila pet aviona tipa A380 , a zvaničnici Erbasa se nadaju da će okončati planove za kupovnu još 70 manjih aviona. Ven Djiabao bi sutra trebalo da se sastane sa francuskim predsednikom Žakom Širakom i premijerom, Dominikom De Vilpenom. Očekuje se da će dve zemlje potpisati niz trgovinskih i ekonomskih sporazuma. Što se tiče diplomatije, Francuska se u Evropskoj uniji zalaže za ukidanje embarga na izvoz oružja, uvedenog Kini posle masakra na trgu Tjenanmen 1989. godine. Kineski premijer će takodje posetiti Slovačku, Češku Republiku i Portugal.

XS
SM
MD
LG