Linkovi

Pojava Kine kao ekonomske supersile ima direktan uticaj na američki život


Američki zakonodavci pokušavaju da pripreme Amerikance za te promene, izdvajanjem više od milijarde dolara za časove kineskog jezika u Sjedinjenim Državama.

Posle dve decenije dvocifrenog rasta, očekuje se da se kineski ekonomski proizvod utrostruči tokom narednih 15 godina. Analitičari kažu da se nijedna zemlja nikada nije razvijala toliko i tako brzo. U stvari, rast je tako brz na urbanim područjima – zemlja svakog meseca pravi grad veličine Filadelfije da bi zadovoljila priliv novih radnika.

A oznaka «Made in China» više ne znači nisku cenu rada i jeftinu robu. Finansijski analitičar Donald Strazhajm podseća da se u današnjoj Kini proizvode ratni avioni, svemirske rakete i prodaje više od pet miliona automobila godišnje.

«Mnogi Amerikanci vide Kinu i kao opasnost i kao priliku. Ipak, to je daleko više dobra prilika, nego bilo šta drugo», kaže Strazhajm.

U Sjedinjenim Državama, u pojedinim učionicama ta prilika počinje da se koristi. Treba imati na umu da 18 odsto svetskog stanovništva, ili milijardu i trista miliona ljudi, govori mandarinski, zvanični kineski jezik, u odnosu na 8 odsto - koji govore engleski. U Školi «Driskol» u Bruklajnu u Masačusetsu, direktor Kerol Šraft kaže da priprema svoje đake za svet sutrašnjice.

«Obrazovanje dece za svet koji dolazi, a ne za današnji svet», objašnjava Kerol Šraft.

Ekonomista Vivijen Stjuart ukazuje da će u trenutku kada ovi petogodišnjaci stignu do zapošljavanja, Kina biti druga najveća ekonomska sila na svetu.

«Ukoliko hoćemo da poslujemo sa Kinom, bez obzira da li je to prodaja automobila ili finansijske usluge, ili neko zajedničko istraživanje, biće nam potrebni studenti koji mogu da funkcionišu na kineskom i koji razumeju kinesku kulturu», kaže Vivijen Stjuart.

Američki zakonodavci su početkom ove godine predložili zakon za izdvajanje milijarde i trista miliona dolara – za finansiranje časova kineskog jezika u američkim školama. Pojedini američki roditelji sada ne mogu da sačekaju da taj predlog bude usvojen. Semsun Najt, učenik osmog razreda, kaže da su ga roditelji veoma rano podsticali da uči mandarinski.

«Nisam siguran šta bih hteo da budem kada odrastem, ali mi se čini da ću zahvaljujući kineskom biti pripremljeniji šta god da odaberem», kaže Najt.

Istraživanje koje je 2002. sprovelo Udruženje za moderni jezik, pokazuje da se broj američkih đaka koji uče kineski povećao za 20 odsto od 1988. Udruženje, koje promoviše učenje jezika i književnosti, ukazuje da je u Sjedinjenim Državama u ovom trenutku najteže pronaći dovoljno kvalifikovanih nastavnika mandarinskog.

XS
SM
MD
LG